Tocht van 130 kilometer

Kitesurfer Marc Peeters uit Egchel neemt voor de tweede keer deel aan de Hoek Tot Helder

Afbeelding

Marc Peeters, een fervente kitesurfer uit Egchel, maakt zich op voor een uitdagende tocht van 130 kilometer van Hoek van Holland tot Den Helder. Dit evenement, genaamd de Hoek Tot Helder, wordt georganiseerd door de Hartstichting en heeft als doel geld in te zamelen voor onderzoek naar de ontwikkeling van een kunstmatig hart. Wat deze deelname extra bijzonder maakt, is het feit dat Marc zelf hartpatiënt is en leeft met een pacemaker.

Sinds 2012 kampt Marc met hartproblemen, die uiteindelijk resulteerden in een ziekenhuisopname. Hoewel zijn gezondheid met ups en downs ging, kreeg hij in 2015 een pacemaker geïmplanteerd, waardoor zijn klachten verdwenen. Langdurig intensief sporten bleef echter een uitdaging.

Pas op 52-jarige leeftijd ontdekte Marc de kitesurfsport, die al snel een passie werd en waar hij zich nu al meer dan tien jaar aan wijdt.


Vorig jaar streefde Marc ernaar om 2.000 euro op te halen, maar dit jaar heeft hij zijn streefbedrag vastgesteld op 1.500 euro, het minimale startbedrag. "Vorig jaar werd groen licht gegeven met aflandige wind, wat normaal een 'NO GO' is bij kitesurfen omdat het te onveilig is. Hierdoor waren er ook enorm veel meer uitvallers ten opzichte van andere jaren", vertelt Marc over zijn ervaring vorig jaar. "Omdat ik heb moeten stoppen als gevolg van materiaalpech, overheerst het gevoel van een gemiste kans, ook al waren de omstandigheden allesbehalve ideaal vanwege de aflandige wind."


Op de vraag hoe vorig jaar de materiaalpech ontstond, legt Marc uit: "De qr (quick release), de eerste veiligheid, is automatisch losgesprongen waardoor ik uiteindelijk mijn nieuwe kite moest releasen. Bij aflandige wind is 'self rescue' geen optie, omdat je nog verder de zee in getrokken wordt. Dus moest ik een flink eind zwemmen om aan wal te geraken."


Dit jaar heeft Marc besloten om samen met een buddy deel te nemen. "Organisatie gaat uit van het 'buddysysteem' voor de veiligheid", legt hij uit. "Verschil is dat ik mijn buddy dit jaar al jaren ken en we vaak samen kitesurfen. Vorig jaar was mijn buddy een nobele onbekende, dus bleef ik in het ongewisse over zijn kite skills.

Mijn buddy heeft het ook niet gehaald trouwens, hij moest iets na mij stoppen vanwege de barre omstandigheden."


Ondanks de uitdagingen blijft Marc enthousiast over het evenement. "De tocht is geen 'klein bier' uiteraard, maar het blijft mij een raadsel waarom groen licht werd gegeven bij aflandige wind", merkt hij op.

"Dit jaar zijn er overigens nog startbewijzen beschikbaar, terwijl de vorige edities telkens in één minuut 'uitverkocht' waren. Misschien toch een teken aan de wand." Hij benadrukt het nobele initiatief van de Hoek Tot Helder, dat hij als hartpatiënt zeer waardeert.


Het evenement vindt tussen 19 augustus en 5 november plaats. Vijf dagen voor de geplande datum volgt een bericht of het evenement daadwerkelijk doorgaat. Doneren kan via www.hoektothelder.nl/marc-peeters-tom-marc "Jouw bijdrage maakt een verschil in het leven van mensen die getroffen zijn door hartziekten. Laten we samen het verschil maken en een positieve impact hebben op de wereld om ons heen."

Tekst: Jeanine Hendriks

Afbeelding