Herstel Mutsaertsstichting gaat 11,4 miljoen euro kosten

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft begin dit jaar de Mutsaersstichting in Venlo onder verscherpt toezicht gesteld. De Mutsaersstichting biedt onder andere aan 81 jongeren en hun gezinnen in Peel en Maas hulp. Afgelopen periode heeft de Mutsaersstichting met externe ondersteuning hard gewerkt aan het zo goed mogelijk inzichtelijk maken van de huidige en historische (financiële) situatie. Dit om een beeld te krijgen bij waar de problemen zitten en daar oplossingsrichtingen voor te kunnen zoeken. 11,4 miljoen euro en mogelijk een ‘stroppenpot’ van 2,5 miljoen euro is er nodig om de stichting overeind te houden. Welk aandeel daarvan exact voor rekening van Peel en Maas komt, moet nog onderzocht worden.

In november 2023 heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, op verzoek van de Raad van Bestuur van de Mutsaersstichting, een onderzoek in het kader van het toezicht op de kwaliteit van de jeugdhulp uitgevoerd. De aanleiding voor dit onderzoek betrof (interne) signalen over de kwaliteit van de jeugdhulp, de financiële positie van de Mutsaersstichting met daarbij mogelijke gevolgen voor de continuïteit en kwaliteit van zorg en het functioneren van het bestuur van het hele concern. 


De afgelopen maanden heeft de stichting gewerkt aan een herstelplan. In dit plan is te lezen dat de financiële uitdagingen kunnen leiden tot continuïteitsprobleem voor de jeugdzorg voor kwetsbare kinderen, jongeren en gezinnen. Deze financiële problemen zijn ontstaan door keuzes uit het verleden die anders uitgepakt hebben dan vooraf verwacht. Een andere reden is de jarenlange kostenstijgingen en achterblijvende indexaties. "Wij nemen zelf onze verantwoordelijkheid om weer ‘grip op de toekomst’ te krijgen en doen dat samen en in overleg met gemeenten", laat de stichting weten.


Om de stichting financieel weer op orde te krijgen, worden er verbeteringen doorgevoerd. De organisatie wordt vereenvoudigd om kosten te besparen, zodat de stichting zich kan richten op het verder versterken van de kwaliteit van de zorg. De Mutsaersstichting gaat in het door haar opgestelde herstelplan uit van een gemeentelijke bijdrage waarbij gemeenten invloed en grip houden op deze financiële steun. Hiervoor wordt aan de betrokken gemeenten in hun verzorgingsgebied een bijdrage van 11,4 miljoen euro gevraagd. De verdeelsleutel wordt door de regievoerders opgemaakt. Hoe de invloed en zeggenschap van gemeenten in de organisatievorm van de Mutsaersstichting kan worden geborgd, zal in de besluitvorming de komende tijd worden besproken. "Door deze zekerheid te bieden, voorkomen we de ongewenste situatie dat de Mutsaersstichting stappen dient te zetten richting een faillissementsaanvraag", aldus wethouder Tijs van Lierop.


Gemeente Venlo onderzoekt ook de mogelijkheid om vastgoed van de Mutsaersstichting over te nemen. Dit kan positieve gevolgen hebben voor zowel gemeente als aanbieder, en mogelijk een meevaller opleveren in de gevraagde bijdrage aan het herstelplan. Het voordeel is dat gemeente Venlo meer ontwikkelingen mogelijk kan maken en de Mutsaersstichting zich kan focussen op waar een jeugdzorgaanbieder goed in moet zijn. Gelet op de nodige zorgvuldige onderzoeken voor zowel gemeente Venlo, als voor de Mutsaersstichting, is deze doorlooptijd langer dan de termijn van besluitvorming voor het herstelplan.


De Rijksoverheid wordt daarnaast betrokken bij het zoeken naar oplossingen voor de bredere problematiek in de Limburgse jeugdzorg. De huidige problematiek in Limburg, met meerdere grote jeugdzorgaanbieders in de problemen, vraagt om een gezamenlijke inspanning van Rijk en gemeenten. Op 20 maart heeft een bestuurlijke delegatie, bestaande uit de wethouders Schatorjé (Venlo), Smitsmans (Roermond), Tilly (Sittard-Geleen) en Mackus (Maastricht) hierover gesproken met het het ministerie van VWS, de Jeugdautoriteit, de Inspectie Gezondheid & Jeugden de VNG. Resultaat van het overleg is dat het Rijk participeert in een op te richten taskforce waarin de lange-termijnontwikkeling van het Limburgse jeugdzorglandschap ter hand wordt genomen. Nadere uitwerking hiervan volgt op korte termijn.