Bouw voor huisvesting arbeidsmigranten Grashoek op pauzeknop?

De vergunning voor de huisvesting van tachtig arbeidsmigranten op het terrein van een voormalige nertsenfokker in Grashoek, verleend door gemeente Peel en Maas, wordt betwist. Maandag heeft de bestuursrechter in Roermond zich over deze kwestie gebogen. Omwonenden uit Beringe hebben beroep aangetekend tegen de beslissing van Peel en Maas, de familie Joosten heeft zelfs een voorlopige voorziening gevraagd. Zij willen de bouw van loodsen, die al begonnen is, stilleggen totdat de zaak definitief behandeld wordt.

Afbeelding
Algemeen

Centraal in dit geschil staat de regel dat werkgevers van arbeidsmigranten minstens 75 procent van de buitenlandse werknemers vier maanden op het eigen bedrijf moeten laten werken. Hoewel deze regel in 2021 door de gemeenteraad werd ingesteld, werd hij later dat jaar weer afgeschaft wegens vermeende strijdigheid met Europese wetgeving. Op het moment dat de vergunning werd aangevraagd door de nertsenfokker, gold deze regel echter nog.

De commissie bezwaarschriften gaf destijds de omwonenden gelijk, waarbij werd gesteld dat de voormalige nertsenfokker op het moment van aanvraag van de vergunning geen agrarisch bedrijf meer uitoefende. Het huisvesten van arbeidsmigranten zonder binding met het eigen bedrijf ging in tegen de beleidswijziging ..