Oud-medewerker van zorginstelling Daelzicht krijgt celstraf voor seksueel misbruik van cliënt

Een 76-jarige man is door de rechtbank Limburg veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, wegens het seksueel misbruiken van bewoonster van zorginstelling Daelzicht in Koningslust. Het slachtoffer was een cliënt met een handicap.

Afbeelding
Algemeen

De veroordeelde heeft meer dan veertig jaar diverse functies bekleed binnen de zorginstelling, waarvan de laatste tien jaar als vrijwilliger. Op 11 oktober 2023 nam hij het slachtoffer in haar rolstoel mee naar de desbetreffende plek waar Huub D. haar seksueel misbruikte. De bewoonster heeft een ernstige verstandelijke beperking en functioneert op het niveau van een baby van maximaal 6 maanden oud.

Toen Huub D. werd betrapt door een collega bekende hij het voorval. In de rechtbank sprak hij echter van een black-out en kon hij het moment niet meer herinneren. De officier van justitie had een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, geëist, en de rechtbank acht deze straf passend. De man is tevens veroordeeld tot het betalen van 5.000 euro smartengeld. Hoewel de officier van justitie pleitte voor directe terugkeer naar de gevangenis, heeft de rechtbank besloten dat hij in vrijheid een eventueel hoger beroep mag afwachten, onder dezelfde voorwaarden die al golden in deze zaak.