Omgaan met sociale media moet een verplicht vak worden op school

De laatste jaren heeft het zich razendsnel opgewerkt tot een van de belangrijkste onderdelen van onze maatschappij: sociale media. De grote voordelen die gepaard gaan met deze innovatieve uitvinding worden snel gevolgd door gevaarlijke nadelen. Sociale media is zo’n wezenlijk onderwerp in ons leven. Zou een verplicht vak over dit onderwerp daarom niet misstaan op de middelbare school?

Waar vroeger ouders, school, vriendjes en televisie de grootste beïnvloedingen waren op het gedrag en de zienswijze van onze kinderen, is dat vandaag de dag wel anders. Sociale media bepaalt tegenwoordig voor een groot gedeelte het gedachtengoed van onze kinderen. Als we bijvoorbeeld kijken naar de legio Instagramprofielen waar het ‘perfecte’ en onbereikbare uiterlijk wordt geromantiseerd. Of filmpjes en foto’s die niet echt zijn, maar tegelijkertijd niet van echt zijn te onderscheiden. Hoe moeten onze kinderen omgaan met deze schijnbare werkelijkheden? Het is de taak van school om onze kinderen daar tegen te beschermen.

Aan de andere kant is de jeugd wellicht veel beter in het filteren en begrijpen van sociale media dan ‘ouderen’. Moeten deze ‘ouderen’ dan uitleggen wat wel en wat niet oké is? Waarschijnlijk kan juist de oudere generatie een opfriscursus gebruiken op dit gebied. Daarnaast is het lesprogramma al overvol. Een dergelijk vak over sociale media zal dus iets ‘minder belangrijks’ moeten vervangen. Maar is er wel iets dat vervangen kan worden? En hoe ‘gevaarlijk’ is sociale media nou eigenlijk. Heeft dit echt zo’n grote invloed op onze kinderen?

. Wat vindt u?