Peel en Maas Schoon bestaat vijf jaar

Vijf jaar geleden werd zwerfafval door de gemeente en een paar losse vrijwilligers opgeruimd. Inmiddels wordt dit verricht door 350 vaste adoptanten van Peel en Maas Schoon. In juni viert de stichting haar jubileum met diverse activiteiten.

In 2018 organiseerde de stichting een eerste opruimactie in Panningen, waarbij veertig deelnemers tachtig vuilniszakken zwerfafval verzamelden. Tegenwoordig wordt er in elk dorp twee keer per jaar een opruimactie georganiseerd. Met deze acties worden in totaal 1.800 vuilniszakken met afval gevuld.

Het jubileum wordt aangegrepen om in verschillende dorpen extra aandacht te krijgen. Op (jaar)markten in Panningen en Maasbree zal een straattheateract over zwerfafval optreden. In Meijel op de jaarmarkt voert de toneelvereniging een stuk rond zwerfafval op en in Baarlo wordt tijdens de Volksfeesten daarover een kinderspel opgezet. In Beringe wordt op de school voorlichting gegeven en een opruimactie georganiseerd. In het gemeentehuis komt een tentoonstelling van de winnende posters van de Bouwens plasticsoepactie en daar wordt ook een hoek voor Peel en Maas Schoon ingericht. Het jubileumprogramma start op 1 juni in Beringe met voorlichtingsmiddagen op de school en een opruimactie. 

Deze zomer wordt aan dit 5-jarig bestaan extra aandacht besteed. Zo is op 28 juni een zwerfafvalavond in Helden (Kerkeböske), waar op vijf jaar Peel en Maas Schoon wordt teruggekeken, maar ook wordt uitgelegd wat onderzoek naar zwerfafval heeft opgeleverd en hoe we zelf (makkelijk) minder afval kunnen produceren. Daarnaast zijn deskundigen van de gemeente aanwezig om het gemeente beleid toe te lichten en vragen te beantwoorden. Deze avond wordt op 1 juli opgevolgd door de derde peukenactie, waarbij in het centrum van Panningen sigarettenpeuken worden opgeruimd en de eerste peuken-tegel wordt gelegd.