Cultuurtuin Peel en Maas verbindt mensen in een natuurlijke speelse omgeving

Jose Lenders en Pieter Koole kondigden vorig jaar aan een cultuurtuin te willen realiseren op hun perceel op Struiken 3 tussen Grashoek en Maasbree. De eerste elementen zijn inmiddels toegevoegd en enkele workshops hebben plaatsgevonden in de tuin. Zondag 21 mei was de opening en bezochten veertig geïnteresseerden het initiatief. Volgens de eigenaren heeft de tuin tot nu toe het doel al bereikt waar ze op gehoopt hadden.

Afbeelding

Een cultuurtuin: zo noemen Jose en Pieter hun perceel waar workshops georganiseerd kunnen worden, er contact is met de natuur, optredens plaatsvinden voor en door jong en oud. In december vorig jaar kondigde het stel aan hun tuin op Struiken 3 om te willen bouwen tot belevingstuin, een plek met verschillende hoekjes waar de kleinkunst een podium wordt geboden en geluksmomenten en nieuwe ervaringen worden gecreëerd die niet perfect hoeven zijn. Inmiddels is de ontwikkeling van de tuin gelukt.


In het beginstadium lieten Jose en Pieter kinderen meedenken en hun wensen op papier zetten. Eén van die wensen was een pizzaoven en pluktuin. Beide elementen zijn inmiddels gerealiseerd. In de tuin prijkt een pizzaoven omringd met boomstammen, die fungeren als bankjes, en een steen die bedoeld is als podium.

Het plukken van fruit en groente is ook een belangrijk onderdeel van de visie van Jose en Pieter. Door de hele tuin zijn fruitbomen, aardbeienplanten en kruiden gepland. Daarnaast is een grote kas gerealiseerd op het perceel waar Simone Loozen groente en fruit gaat kweken. "De bedoeling is dat bezoekers zelf hun groente en fruit plukken. Die producten kunnen gebruikt worden voor op de pizza of voor het maken van ijs. Op 10 juni staat de eerste pizzadag op de planning."


Sinds het idee bekend is gemaakt, zijn de vrijwilligers aan komen waaien, geeft Jose aan. Zo is er door de ideeën van hen een poppentheater ontstaan. "Die poppen zijn zelf met hout gemaakt door Marij Lameriks. Zij zocht een ruimte waar ze haar voorstellingen kon geven, maar heeft nooit een geschikte locatie kunnen vinden waar ze het spel kon opvoeren. Wij hebben een kamer vrijgemaakt en daar een poppentheater van gemaakt. Samen met vrijwilligers Wiel Joosten en Heidi Jacobs is er een verhaal ontstaan en is het theater tot leven gekomen. Zondag 28 mei vindt de eerste voorstelling plaats."

Het is ontzettend leuk dat mensen zelf ideeën aandragen

Jose en Pieter geven aan blij te zijn dat hun intenties precies overkomen op anderen zoals ze hadden bedoeld. "Het is ontzettend leuk dat mensen zelf ideeën aandragen. Dat is precies zoals wij het hadden gehoopt. De omgeving heeft een bepaalde aantrekkingskracht. De tuin prikkelt mensen en ze zijn meteen enthousiast. We hebben hard gewerkt en het initiatief loopt als een trein." Jose legt uit dat de tuin inspirerend werkt, maar ook een sociale factor heeft. "Het brengt vrijwilligers bij elkaar, die elkaar nog nooit eerder hadden gezien. Mensen komen hier tot leven. De cultuurtuin heeft een verbindende rol. Wij wisten niet dat er zoveel creatieve mensen in de buurt woonden. Ze zijn vaak op zichzelf, maar door ons initiatief kunnen ze naar buiten treden."


De pizzadag en het poppentheater zijn twee voorbeelden van activiteiten die worden aangeboden in de tuin, maar volgens Jose zijn er ideeën genoeg. "Een wijnboer met een wijngaard in Portugal heeft ons benaderd om een wijnproeverij te organiseren, kunstenaars uit Maasbree, Helden en Venlo willen een kunstexpositie houden, een band repeteert in onze tuin, studenten willen gebruikmaken van de tuin om te repeteren voor hun auditie en IVN organiseert een workshop braakballen analyseren. De ideeën komen zo aanwaaien. Momenteel is er elke drie weken een activiteit in de cultuurtuin. Het mag groeien zoals mensen het willen."


Ook de Regiobank heeft het stel benaderd. De bank wil het initiatief supporten en daardoor is een crowdfundingsactie gestart voor de aanleg van een tuttifruttibos. Dat is een fruit- en notenbos waarvan de oogst bedoeld is voor iedereen die de activiteiten in de cultuurtuin bezoekt. "We hebben een stukje verderop een perceel ontgonnen voor de aanleg van de bomen. Op het perceel kunnen 35 tot 45 fruit- en notenbomen geplant worden. We streven ernaar om in totaal 1.000 euro op te halen."

Ondanks dat het stel een heel eind op weg is om de tuin er zo uit te laten zien zoals gehoopt, streeft Jose niet naar perfectie. "Dat past niet bij ons. We creëren een plek waar we ons thuis voelen. Bezoekers geven aan dat hier een gevoel van veiligheid en rust heerst en daar zijn we heel blij mee."


Wil je meehelpen of iets organiseren, laat het dan weten via jose@joselenders.nl

Tekst en beeld: Jeanine Hendriks

Afbeelding