Pollbespreking

Er moet een maatschappelijke dienstplicht worden ingevoerd

Nog niet zo’n heel lange tijd geleden werden mannelijke inwoners van Nederland opgeroepen voor militaire dienstplicht. Gelukkig leven we in Nederland al lange tijd in vrede met omringende landen, dus is een militaire dienstplicht is wellicht niet meer nodig, maar zou een maatschappelijke dienstplicht geen positief effect kunnen hebben op onze jongvolwassenen?

Inwoners van Peel en Maas zijn stellig: de invoering van de maatschappelijke dienstplicht is een goed idee. Lodie Ueberbach vindt dat het belangrijk is om een stukje discipline en respect voor elkaar terug te brengen bij veel jongeren. Peggy Jacobs-Hofmans geeft ook aan dat jongeren niet slechter worden door een invoering van de dienstplicht. "Sterker nog: ik denk dat sommigen er juist beter door worden."

Twan Steutel is het daarmee eens. "Als ik zie, maar ook aan den lijve ondervindt, hoe onrespectvol sommige jongeren zijn, zou een dienstplicht voor jongens en meisjes een must zijn. Niet alleen maatschappelijk, maar ook bij defensie. De nadruk moet op discipline en verantwoordelijkheidsgevoel liggen. Bij defensie kun je na het afronden je opleiding verder gaan in de IT, techniek of bewaking, hetgeen een goede basis legt om in de maatschappij nog betere (beroeps)keuzes te maken."

Angelo Nagels is niet direct voor een verplichte maatschappelijke dienstplicht, maar wel als onderdeel van de school buiten de schooluren om. "Nu nog het aantal uren vaststellen en wanneer in hun leven de jeugd dit mag gaan doen. Eigenlijk mag dit vanaf de tweede klas op de middelbare school al ingevoerd worden, zo'n 5 tot 10 uur per maand. En op hun vervolgopleiding wederom. Je kan er ook werkervaring mee opdoen en vooral omgang met een ander soort mensen. Vluchtelingen, gehandicapten en dementerende bejaarden bijvoorbeeld."