Aan welke regels moeten zorgboerderijen voldoen in de gemeente Peel en Maas?

Gemeente Peel en Maas telt negen zorgboerderijen. Wie een zorgboerderij wil starten in de gemeente, moet voldoen aan verschillende voorwaardes. Niet in alle gevallen is de gemeente verantwoordelijkheid voor de toezicht op de zorg. Dat is afhankelijk van de wet waarin de zorgvorm valt.

De gemeente geeft aan positief te staan tegenover zorgboerderijen, mits ze voldoen aan de basiseisen en de juiste kwaliteit leveren. De gemeente heeft contracten afgesloten met zorgaanbieders (waaronder zorgboerderijen) die zijn geselecteerd uit een regionale aanbesteding in de regio Noord-Limburg. Bij deze aanbesteding zijn basiseisen geformuleerd waar partijen aan moeten voldoen en er heeft een uitgebreide selectieprocedure plaatsgevonden.


Passie voor zorg

Daarbij is geselecteerd op basis van kwaliteit, zoals het plan van aanpak van de zorgaanbieder. Eén van de basiseisen is een opleidingseis voor de medewerkers van de zorginstelling. Als de zorg valt binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), dan is de gemeente verantwoordelijk voor het toezicht op de kwaliteit. Gemeente Peel en Maas vindt het daarnaast belangrijk dat het personeel binnen de zorgboerderij passie heeft voor de zorg en verbinding brengt met de omgeving en gemeenschap. In geval van de jeugdwet (voor cliënten onder 18 jaar) moet de aanbieder SKJ-gecertificeerd zijn, anders kan een zorgboerderij niet van de grond komen. 


Misstanden in Wedde

Alberto Stegeman bracht onlangs de misstanden op een zorgboerderij in het Groningse plaatsje Wedde aan het licht. Dat de bewoners, mensen met een zware fysieke en/of geestelijke handicap, door het personeel werden mishandeld, had voorkomen kunnen worden door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, die de verantwoordelijkheid draagt voor het toezicht op de kwaliteit van de zorg. Vanuit de jeugdwet houdt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd toezicht op de kwaliteit van de zorg. Naast de Wmo of jeugdwet, zijn er ook inwoners die zorg krijgen op basis van de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit valt onder de verantwoordelijkheid van de Rijksoverheid. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) bepaalt of iemand een Wlz-indicatie krijgt. Hierbij gaat het om mensen die langdurig/altijd hulp nodig hebben, zoals bijvoorbeeld kwetsbare ouderen, mensen met een handicap en mensen met een psychische aandoening. Bij de zorgboerderijen in Peel en Maas komen zowel cliënten die zorg krijgen vanuit de Wmo (gemeente) als cliënten die onder de Wlz (Rijksoverheid) vallen.


Keuzevrijheid

Een inwoner die ondersteuning krijgt, mag in principe zelf kiezen bij welke zorgboerderij hij zich aansluit, maar de gemeente bespreekt samen met de inwoner welke aanbieder het meest passend is. Er zijn drie opties. Bij ‘zorg in natura' kan de inwoner kiezen uit de gecontracteerde aanbieders die door de gemeente zijn geselecteerd. Als een inwoner een ‘persoonsgebonden budget' heeft, kan diegene zelf de aanbieder kiezen. De gemeente controleert of die ondersteuning past bij de doelstellingen/ondersteuningsvraag. De derde mogelijkheid is om te kiezen voor een niet-gecontracteerde partij. Hierbij maakt de gemeente de afweging of de aanbieder voldoet. De gemeente geeft de voorkeur aan een partij met een contract.