Kidzz & Armoede stopt met de speelgoedactie

Omdat gemeente Peel en Maas minder subsidie kan uitgeven aan het project Kidzz & Armoede, kan de speelgoedactie in het Mafcentrum in Maasbree niet meer worden georganiseerd. Het Mafcentrum heeft besloten het volledige project te ontbinden.

Afbeelding
Algemeen

Kidzz & Armoede is al jaren een begrip binnen de gemeente Peel en Maas. Het is een initiatief van het Mafcentrum dat zich inzet voor meer bewustwording rondom het thema armoede binnen Peel en Maas. Eén van de jaarlijks terugkerende activiteiten is de speelgoedactie. Deze actie ging echter het afgelopen jaar niet door. Als alternatief werd door actieve inwoners en organisaties ‘De Feestmaandactie Peel en Maas voor elkaar’ bedacht. Door de crowdfunding, die werd opgestart, zijn vierhonderd kinderen die opgroeien in armoede binnen Peel en Maas blij gemaakt met een cadeaubon.

Moeilijke beslissing

Nu meer mensen gebruikmaken van dezelfde subsidiepot en er vanuit de overheid geen extra gelden worden toegezegd, kiest de gemeente voor subsidieverstrekking aan primaire levensbehoeften. Hierdoor is er minder geld beschikbaar voor het project Kidzz & Armoede en kan de speelgoedactie zoals voorheen is opgezet, niet doorgaan. “Het hele project bestaat uit educatie en voorlichting, samenwerking en netwerken. Dit komt samen in de grote speelgoedactie die samen met de gemeenschap jaarlijks wordt georganiseerd in het Mafcentrum. Het project is één geheel en zonder de speelgoedactie mist het zijn doel. Hierdoor heeft het Mafcentrum de moeilijke beslissing moeten nemen om het project te ontbinden”, laat het bestuur weten.

Verbinding ontbreekt

Voor het bestuur van het Mafcentrum is het geen optie om vanuit Kidzz en Armoede een aangepast project zonder de speelgoedactie te draaien. Dit omdat de verbinding met het Mafcentrum ontbreekt. “Om voor een tweede jaar op rij geen speelgoedactie te houden, maakt het zo goed als onmogelijk om dit ooit weer op te pakken zoals voorheen”, aldus het bestuur van het Mafcentrum. Omdat er vorig jaar al heel veel energie is gestoken in het schrijven van het projectplan, heeft het bestuur besloten om de volledige aanvraag in te trekken en het Project Kidzz en Armoede definitief te beëindigen.

Naast penvoering is de speelgoedactie de grootste schakel van dit project met het Mafcentrum. Nu deze niet meer door zal gaan, is de conclusie van het bestuur om het Projectplan Kidzz en Armoede volledig vanuit het Mafcentrum te beëindigen.