Verbouwing De Paort in Kessel kost 897.000 euro meer

Het College van B&W vraagt de gemeenteraad van Peel en Maas om een extra investeringssubsidie van 897.000 euro beschikbaar te stellen aan Stichting MFA Kessel voor de vernieuwbouw van gemeenschapshuis De Paort in Kessel. Oorzaak van de hogere kosten zijn de gestegen bouwprijzen als gevolg van de nasleep van de coronacrisis en van de oorlog in Oekraïne. Bovendien bleek het achterstallig onderhoud van de installaties tot hogere kosten te leiden, dan vooraf door een extern bureau was begroot. 

Afbeelding
Algemeen

De raad besloot op 6 juli 2021 om een investeringssubsidie van maximaal 1.370.000 euro beschikbaar te stellen aan Stichting MFA Kessel voor de vernieuwbouw van het gemeenschapshuis De Paort. De stichting ging als bouwheer na dit genomen besluit van start met de verdere voorbereidingen voor dit vernieuwproject. De bouwprijs bleek 1.561.000 euro duurder uit te vallen dan de oorspronkelijke in 2021 geraamde bouwprijs van 1.879.000 euro. De werkgroep besloot enkele bezuinigingsscenario’s uit te werken en dit leidde eind februari uiteindelijk tot een nieuwe offerte van de aannemer, met een prijs die 650.000 lager uitviel ten opzichte van de eerdere offerte van april 2022.

De stichting geeft aan tot een maximaal niveau te hebben bezuinigd. Een verdere bezuiniging kan met name het gebruikscomfort en de multifunctionaliteit van het MFA-gebouw te zeer aantasten. Op initiatief van de gemeente is een extra bezuiniging besproken door een verkleining van de aanbouw tot maximaal 50 procent. De stichting vindt dat bepaalde basisvoorzieningen van de aanbouw nodig zijn, waardoor een bezuiniging niet opweegt niet tegen de nadelen. Het subsidievoorstel wordt behandeld in de commissievergadering van 23 mei en raadsvergadering van 6 juni.