Afsluiting project Kazemat S76 Kessel

Het project ‘Weer zichtbaar maken kazemat S76’ wordt woensdag 10 mei om 19.30 uur afgesloten met een bijeenkomst bij de kazemat bij de kerktrappen onder aan de Maas in Kessel. Ook zal er een plaquette onthuld worden met daarop de namen van de acht Nederlandse soldaten en zes Duitse soldaten die hier tussen Kessel en Kessel-Eik op 10 mei 1940 sneuvelden. Kinderen uit Kessel en Grevenbroich leggen daarbij bloemen.

Afbeelding
Algemeen

Vertegenwoordigers van de provincie Limburg, gemeente Peel en Maas, gemeente Grevenbroich en de Limburgse Jagers zullen hierbij aanwezig zijn. Kapelaan Ranil zal de kazemat inzegenen en leden van de ‘Black Watch’ zullen met enkele oude legervoertuigen aanwezig zijn.

Dankzij de provincie Limburg en de medewerking van het dorpsoverleg Kessel heeft comité WO II Kessel dit project kunnen realiseren. Het comité is verder veel dank verschuldigd aan Bouwbedrijf Verlaak, Kuypers Kessel en de vele vrijwilligers die 550 uur aan vrijwilligers werk in het project hebben gestoken.

Onder vuur

De kazemat werd in 1939 gebouwd als onderdeel van de Maaslinie. Tijdens de mobilisatietijd was eerst het 17e regiment Limburgse jagers hier gelegerd en vanaf oktober 1939 het 3-III-41 RI onder leiding van kapitein Kiers. De kazemat werd 10 mei 1940 rond 11.00 uur. onder vuur genomen en kreeg een voltreffer, doordat een Duitse granaat door het schietgat in de kazemat kwam en ontplofte. Twee van de drie soldaten, die zich in de kazemat bevonden, werden ernstig gewond. Begin jaren 50 heeft men de kazemat proberen op te ruimen door hem te laten ontploffen.

Dit is waarschijnlijk niet naar tevredenheid gelukt en daarom heeft men toen besloten hem met zand te bedekken. Al die jaren daarna waren alleen enkele brokstukken zichtbaar. Nu, na 3 jaar aandacht vragen voor de ontgraving van de kazemat, is het dan eindelijk gelukt om hem weer zichtbaar te maken als teken van wat oorlog allemaal kan aanrichten.