Pollbespreking: Rokers moeten een hogere zorgpremie betalen

De negatieve gevolgen van roken zijn algemeen bekend. Buiten de uiterlijke gevolgen van bruine tanden en bruine nagels, zijn er ook vele gezondheidsrisico’s die exponentieel stijgen. Met name het risico op allerlei vormen van kanker neemt flink toe. Moeten rokers door deze extra risico’s dan ook een hogere zorgpremie betalen? Of zou een dergelijke maatregel discriminatie bewerkstelligen, want er zijn nog zoveel andere gewoontes die ook erg ongezond zijn?

De mening van onze respondenten is zowel duidelijk als eenduidig: oneens. Zo geeft Marij bijvoorbeeld aan dat een dergelijke maatregel onze keuzevrijheid zal inperken. “Nee, houd eens op met deze waanzin. Waar is de tijd gebleven dat een mens zelf beslissingen mocht nemen? Ik rook niet.” Alette is het helemaal eens met de reactie van Marij. “We beginnen langzaamaan marionettenpoppetjes te worden die geen eigen beslissingen meer mogen nemen”, geeft Alette aan. Een ander veel gehoord tegenargument is het feit dat er nog veel meer ongezonde gewoontes zijn. “Wat een onzin. En mensen met overgewicht? Mensen die zuipen? Mensen die extreme sporten beoefenen of die roekeloos rijden. Ga zo maar even door”, geeft Jolanda duidelijk aan.

Een ander argument tegen de stelling is de controle die hiermee gepaard zou gaan. “Het grootste probleem vind ik dat je dat dan ook moet gaan controleren. Dan kom je heel dichtbij een 'Big Brother-maatschappij' waar ik geen voorstander van ben. Het lijkt me dan beter, en net zo effectief, als een deel van de accijnzen op sigaretten naar de gezondheidszorg gaat”, geeft Winnie duidelijk haar zienswijze weer. Deze accijnzen op sigaretten is ook het argument van Tilly om aan te geven dat rokers al meer betelen voor het feit dat ze roken. “Rokers betalen al meer belasting.”