Bespreking poll

Extreme groente- en fruitprijzen zijn grotendeels onze eigen schuld


Het is de laatste tijd dikwijls schrikken geblazen op de groente- en fruitafdeling van de supermarkt. Niet vanwege de staat van de producten, maar wel in verband met de prijs die ervoor betaald moet worden. Voor een bloemkool tik je aan de kassa momenteel zomaar 4 euro af, waar dat verleden jaar nog de helft was. En ook voor paprika’s en tomaten wordt momenteel de hoofdprijs gerekend. De reden? Tegenvallende oogsten in landen als Spanje én het feit dat we gewend zijn geraakt aan de beschikbaarheid. Zijn we daarom deels zelf schuld aan de extreme prijzen?

Nel van Helden is van mening dat we te verwend zijn. "Koop inderdaad gewoon seizoensgroente, en je zult zien dat die prijzen meevallen", zegt ze. Suzanne Elbers-Meesters schrikt van de prijzen. "En dan lees je ook overal dat in Spanje je gewoon bloemkolen voor 1 euro kunt krijgen. Wie houdt wie voor de gek? Dat terzijde, gewoon rechtstreeks kopen bij de boer zeggen ze, maar die weten de supermarktprijzen ook. Ik denk maar weer een vrieskist en weckpotten kopen en zelf een voorraad invriezen of inmaken van groenten en fruit die op dat moment goedkoop zijn."


Simone Hendrix vindt dat de extreme groente- en fruitprijzen niet grotendeels onze eigen schuld zijn. "Ik zou het niet erg vinden om, zoals vroeger bij mijn ouders, seizoensgroenten te eten", geeft ze aan. "Maar als de huidige coalitie de plannen doorzet om boeren, tuinders en vissers massaal te uit te kopen/verplicht de das om te doen, zijn we straks bijna volledig afhankelijk voor onze eerste levensbehoefte uit het buitenland. Met alle gevolgen voor de prijs en belasting voor het milieu dientengevolge."