Gordiaanse knoop?

De Vastelaovend-posters waren nog niet goed en wel vergaan of we werden rijkelijk getrakteerd op tientallen billboards langs de weg met goed ogende politieke smileys. Een Gordiaanse knoop is de onontwarbare knoop die het juk met de disselboom aan een rijwagen verbond. Dit moet voor het electoraat (alle kiesgerechtigden) mogelijk vergelijkbaar zijn met de verkiezingen voor de Provinciale Staten en waterschappen.

Wat dunkt dich?
Wat dunkt dich?

Historie: Koning Gordias van Phrygië legde een knoop aan ter bescherming van zijn rijwagen, een knoop die niemand los kon maken. Aan degene die het lukte om die knoop te ontwarren, werd Azië beloofd. Alexander de Grote (356 v. Chr.) deed de stad Gordium aan, trok zijn zwaard en hakte volgens de overlevering met één klap de knoop door. Terug naar het heden, ergerlijk zijn in campagnetijd de landelijke politici die niet weg zijn te slaan in de blabla-talkshows. Niet de tweede kamer maar de openbare ruimte-TV lijkt steeds vaker de plek voor het politieke debat? Tegenwoordig is het vechten om een plekje in de talkshows. Bedenk wel dat afgaan op die plek, dodelijk is in campagnetijd.


Om een politiek doel te behalen, zijn geen vage beloftes, maar betrokkenheid, sympathie, duidelijkheid en realisatie van het beloofde een vereiste. Kritische factoren in het politieke landschap kunnen beslissend zijn voor het wel of niet behalen van een doel. Natuurlijk zijn politieke beslissingen niet allemaal een feest. De meeste hebben een kleine impact en zijn eigenlijk niet meer als het besluit om wel of geen slokje koffie te nemen. De politiek zal verantwoording moeten nemen en keuzes dienen te maken die impact op de samenleving kunnen hebben. Zijn we de aardbeving in Turkije en Syrië plus de oorlog in Oekraïne nu al vergeten? Hak knopen door en gebruik de beslissingen voor innovatieve ontwikkelingen, gezondheid, vrijheid, trots en levensgeluk. Een groot schrijver memoreerde: "Don't fool the audience". Jippe's quote: "En zoë is ut en neet anges."

Peter Joosten