Lezing over familie Spee en de geschiedenis van Baarlo

Historische Werkgroep De Borcht organiseert woensdag 22 maart een lezing over de familie Spee en de geschiedenis van Baarlo tussen 1441 en 1807. Spreker is Arnold Spee.

In 1455 is Henrick Spee belastinginner voor het Huis Baerlo. Baarlo is dan een klein dorp rond een burcht. Er wonen volgens het belastingregister vier adellijke families, veertig boerenfamilies die belasting betalen en dertig niet-betalende personen. Henrick Spee en zijn vrouw Lysbeth bezitten sinds 1441 een morgen land, ongeveer een derde hectare, in Baarlo.

Dit is een betrekkelijk klein stukje land, net genoeg om een gezin te kunnen onderhouden. Toch behoort Henrick Spee niet bij de kleine boeren. Integendeel: hij is ridder van het Hertogdom Gelre. En zijn vrouw Lysbeth is dochter van Arnt van Baerle, ook een ridder. Henrick en Lysbeth wonen dan ook niet in Baarlo maar op de Hertogenhof in Wankum.


Het land in Baarlo wordt bewerkt door een pachter.


Boeken

Arnold Spee heeft samen met Gerard Spee en René Spee drie boeken geschreven over de familie Spee in Baarlo. Voor het tijdschrift voor familiegeschiedenis Gens Nostra schreef hij ‘Drie generaties familie Spee, bestuurders van Baarlo tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648)’. Ook publiceerde hij samen met Jan Spee het artikel ‘Dertien generaties familie Spee in Baarlo 1441-1807’ in het Jaarboek 2020 van vereniging Het Overkwartier van Gelre. De lezing vindt plaats in MFC De Engelbewaarder (Tiendvrij 18 in Baarlo) en duurt van 19.30 tot 21.30 uur.