Het basisonderwijs moet meer inzetten op het behoud dorpse dialecten

24 jan 2024, 16:00 Poll
Afbeelding

Waar de oudere generaties beter dialect spreken dan Engels, is de huidige jeugd juist veel bekwamer in het Engels dan het dialect. Is het zonde dat het dialect langzaamaan begint te verdwijnen en moet daar wat aan gedaan worden of is het met de huidige digitale wereld een onvermijdelijke ontwikkeling?

Vaak beginnen kinderen het dialect te verloochenen wanneer ze hun eerste stappen in het basisonderwijs zetten. De voertaal is dan immers Nederlands en niet meer het dialect van het plaatselijke dorp. Deze dialecten zijn belangrijk cultureel erfgoed en zorgen voor verbinding binnen een dorpse gemeenschap. De afname van het aantal dialectsprekende inwoners kan zorgen voor minder verbondenheid en draagt bij aan het afbrokkelen van een bepaalde identiteit. 

Aan de andere kant zijn dialecten in de huidige samenleving minder relevant. De wereld is, door de online ontwikkelingen, zo klein geworden dat men met een druk op de knop met mensen over heel de wereld kan communiceren. Het dialect is niet meer nodig om je verbonden te voelen met een bepaalde groep. Daarnaast kan het dialect onbedoeld bijdragen aan een mindere ontwikkeling in de Engelse of Nederlandse taal en deze zijn essentieel wanneer iemand zich verder wil ontwikkelen buiten de regio.

Het basisonderwijs moet meer inzetten op het behoud dorpse dialecten. Wat vindt u?