De zelfscankassa moet verdwijnen

17 jan 2024, 11:27 Poll
Afbeelding

Zelfscankassa’s zijn populair bij winkeldieven. Experts zijn het erover eens: sinds de introductie van zelfscankassa’s wordt er meer gestolen in de supermarkt. Supermarkten en winkelketens nemen daarom steeds meer maatregelen om de dieven te stoppen. Dat kan een boete zijn, maar ook een winkelverbod. Maar is het niet beter om zelfscankassa’s helemaal weg te halen?

Supermarktmedewerkers bij de zelfscankassa moeten het steeds vaker ontgelden. Elke keer als ze een boodschappentas willen controleren, bestaat de kans dat de klant hen trakteert op een scheldkanonnade. Wanneer klanten weer als vanouds hun boodschappen op de band moeten leggen en alles één voor één door een kassière wordt gescand, wordt winkeldiefstal tegengegaan. Daarnaast zou het afschaffen van zelfscankassa’s het behoud van banen in de detailhandel bevorderen, aangezien het menselijke kassapersoneel weer nodig is. Ook wordt met het verdwijnen van zelfscankassa’s de persoonlijke interactie tussen klant en kassamedewerkers hersteld, waardoor een vriendelijkere en menselijkere winkelervaring kan ontstaan. 

Aan de andere kant verminderen zelfscans wachttijden, waardoor klanten veel tijd kunnen besparen, vooral tijdens drukke periodes in de supermarkt. Het biedt ook een efficiëntere afhandeling van aankopen, omdat men immers niet meer twee keer alles in de kar hoeft te laden. Ook kunnen klanten met een zelfscan tijdens het winkelen goed in de gaten houden hoeveel ze uitgeven en waar ze mogelijk op kunnen besparen. Ook hebben supermarkten door de lagere operationele kosten minder kassapersoneel nodig, wat fijn is in een tijd van schaarste op de arbeidsmarkt.

De zelfscankassa moet verdwijnen, wat vindt u?