Pollbespreking: Ik sta achter de verkiezingsuitslag

6 dec 2023, 18:00 Poll
Afbeelding

De verkiezingsuitslag van 22 november laat zien dat Geert Wilders in gemeente Peel en Maas de meeste stemmen heeft gekregen. Landelijk is er door de uitslag veel ophef ontstaan. Zo worden er grappen gemaakt richting allochtonen dat ze het land moeten verlaten. Om zich uit te spreken tegen uitsluiting hebben zich meer dan duizend mensen onlangs in Utrecht rondom het stadhuis verzameld om hun zorgen uit te spreken.

Bijna 2,5 miljoen Nederlanders gaven hun stem aan Geert Wilders en de Partij voor de Vrijheid, wat goed is voor 37 zetels in de Tweede Kamer. We vroegen ons af of onze lezers zich kunnen vinden in de uitslag. De reactie van Joep Maessen kan daarbij op veel bijval rekenen. “De kiezer heeft gesproken in een democratisch proces. Taak is nu dat de politici hun verantwoordelijkheid nemen en hun partij politiek achterwege te laten. Dit land heeft problemen genoeg en die moeten opgelost worden”, schrijft hij.
“Dat partijen bij voorbaat samenwerking uitsluiten en zelfs een gesprek niet aangaan vind ik heel kwalijk. Zo negeer je de 2,5 miljoen kiezers die op de PVV gestemd hebben”, vervolgt Joep.

Peter Geertje Raaymakers geeft op zijn beurt aan met een bepaalde intentie op de grote winnaar van de verkiezingen te hebben gestemd. “Ik heb op Geert Wilders gestemd, maar dat wil niet zeggen dat ik het met al zijn standpunten eens ben. Ik kom hier eerlijk voor uit, want ik ben absoluut niet tegen de Islam en heb genoeg Islamitische vrienden. Het zijn topmensen. Ik denk dat er veel mensen op de PVV gestemd hebben om andere redenen”, geeft hij aan.

Op zijn beurt wijst Mohammed Fouzia juist naar al die mensen die besloten om niet op Geert Wilders te stemmen. “Bij de Tweede Kamerverkiezingen mochten naar schatting 13,3 miljoen inwoners stemmen. Dat komt neer op 91 procent van de bevolking van 18 jaar of ouder. Gelukkig hebben 10,8 miljoen kiezers niet gesproken voor de PVV”, rekent hij voor. “Wat betreft de inwoners van Peel en Maas die daar wel op gestemd hebben: prima. Zo werkt een democratie. Geertje uit onze buurgemeente Venlo blijft zoals elke inwoner uit Peel en Maas altijd welkom bij ons in de moskee.”