Stijgend aantal burn-outklachten is niet alleen te wijten aan toenemende werkdruk

26 nov 2023, 08:59 Poll
Afbeelding

Liefst 1,6 miljoen werknemers geven aan last te hebben van burn-outklachten, volgens cijfers van onderzoeksorganisatie TNO. Dat zijn er 300.000 meer dan afgelopen jaar. Het gevolg laat zich raden: door toenemende stress op het werk melden steeds meer mensen zich ziek. Is de werkdruk inderdaad significant toegenomen en zijn overspannen werknemers een logisch gevolg, of heeft het wellicht ook te maken met de huidige generatie werknemers?

Hoe het ook mag zijn: de cijfers liggen niet. Een exorbitant hoog aantal werknemers is ongelukkig op de werkvloer. Onder meer omdat ze vinden dat er te hoge eisen worden gesteld. Dat hoeft niet direct te resulteren in een burn-out, maar het feit dat liefst 1,6 miljoen mensen klachten heeft die daarmee te maken hebben, spreekt boekdelen. Is er echter écht iets fundamenteels mis met de situatie op veel werkvloeren, of ligt het wellicht ook ergens anders aan? “Volgens mij is het geen geheim dat Generatie Z niet bekend staat om hun ongekende werklust”, mailt Tanja Jansen.

“Dat het aantal burn-outklachten stijgt, zal ergens best komen door stijgende werkdruk, maar ik denk dat de huidige generatie er ook minder goed tegen bestand is”, vervolgt ze. Uit het onderzoek dat TNO deed omtrent dit thema, kwam onder meer naar voren dat steeds meer werkgevers het niet meer dan normaal vinden dat werknemers ook buiten werktijd bereikbaar zijn. Daardoor staan werknemers constant aan, zo is de veelgehoorde kritiek. In verschillende landen om ons heen werd daarom ‘het recht op onbereikbaarheid’ in de wet vastgelegd. Om die trend aan banden te leggen.

Dat lijkt Tanja ook een goed idee. “Er zit wel een einde aan een werkdag. Dat zorgt voor een goede balans tussen privé en werk. Wanner het weer normaal wordt om niet 24/7 bereikbaar te zijn, wordt de werkdruk vanzelf lager”, schrijft ze.