Je trekt een nette outfit aan, checkt nog regelmatig even je haar in de spiegel en vertrekt ruim op tijd van huis. Het is spannend, je wilt een goede indruk maken, maar ook kijken of de ander iets voor jou is. Nee, we hebben het hier niet over daten, maar over een ander fenomeen: solliciteren. De eerste stap van de sollicitatieprocedure is meestal het opsturen van je curriculum vitae, waar je je professionele ik uiteenzet. Maar zou dit cv niet beter anoniem kunnen zijn?
Bewust of onbewust worden sollicitanten met verschillende religieuze voorkeuren, culturele achtergronden of geslachten soms anders beoordeeld tijdens de sollicitatieprocedure. Een anoniem cv zorgt voor bestrijding van deze vooroordelen en voorkomt discriminatie. Sollicitanten worden dan enkel en alleen nog beoordeeld op hun competenties, opleidingen en werkervaring. Een bewuste of onbewuste afwijzing op basis van persoonlijke kenmerken wordt daarmee voorkomen. Daarnaast zorgt deze maatregel ook voor meer diversiteit in het sollicitatieproces en een breder scala aan geschikte kandidaten waar uit gekozen kan worden. Dus ook voor de werkgever zijn de gevolgen positief.
Aan de andere kant zorgt een anoniem cv ervoor dat werkgevers moeite kunnen hebben met het schetsen van een compleet beeld van de sollicitant. Daarnaast zullen de kandidaten uiteindelijk toch op een fysiek gesprek moeten komen waarbij de persoonlijke kenmerken snel duidelijk zullen worden. In hoeverre heeft het anonieme cv dan nut als de werkgever in kwestie de kandidaat daarna alsnog kan afwijzen op deze persoonlijke kenmerken?
Solliciteren moet voortaan verplicht met een anoniem CV. Wat vind jij?