Dierentuinen zijn niet meer van deze tijd

4 mei 2023, 11:34 Poll
Afbeelding

Het is nog altijd één van de populairste uitjes, vooral bij gezinnen met kinderen: een bezoekje aan de dierentuin. Een tripje naar leeuwen, olifanten en giraffes, zonder daarbij in het vliegtuig te hoeven stappen, doet het van oudsher goed. Vreemd is dat niet, want een bezoek aan de dierentuin is niet alleen voor vermaak en ontspanning, maar ook nog eens educatief. Toch pleiten tegenstanders al jaren voor het sluiten van dierentuinen, waar exotische beesten worden ‘tentoongesteld’ voor het vermaak van de mens. Zijn dierentuinen eigenlijk nog wel van deze tijd? Wat vindt u?

Dierenrechtenorganisatie Peta strijdt al jaren voor het sluiten van dierentuinen. Sterker nog: een dierentuin kan beter ‘dierengevangenis’ genoemd worden, stellen zij. Ze hekelen het feit dat dieren uit hun natuurlijke leefomgeving worden weggehaald en in omzoomde verblijven worden geplaatst. Op plekken waar de zorg bovendien weleens te wensen overlaat, zegt de organisatie. Ook staan ze kritisch tegenover fokprogramma’s van dierentuinen. De bewering dat daarmee bedreigde diersoorten in stand worden gehouden, is een leugentje om bestwil, volgens Peta. Dierentuinen fokken zeldzame dieren omdat het publiek graag baby’s wil zien. Het ‘beschermingsdoel’ is ondergeschikt en onder het mom van ‘soortenbehoud’ ontdoen veel dierentuinen zich van ‘overtollige’ dieren, door ze te doden of te verkopen aan onethische handelaren in exotische dieren, beweert Peta.

Het roept de vraag op of dierentuinen nog wel van deze tijd zijn. Hoewel ze al eeuwen een vorm van vermaak bieden - de oudste Europese dierentuin is Tiergarten Schönbrunn in Wenen uit 1752 - worden dieren gedwongen om hun gedrag aan te passen. In Nederlandse dierentuinen wordt er evenwel een strikte regelgeving gehanteerd met betrekking tot het wel en wee van de dieren. Ook hebben dieren in bijvoorbeeld ZooParc Overloon meer ruimte dan bij veel dierentuinen in andere landen, met minder strikte regelgeving. Toch besloot Costa Rica in 2013 al om alle dierentuinen te sluiten en de dieren hun natuurlijke habitat terug te geven. Twee jaar later kwam er in Nederland een verbod op het vervoeren en laten optreden van wilde dieren, uit oogpunt van dierenwelzijn en aanzwellende kritiek op dieren die kunstjes doen voor het vermaak van de mens. Waarom mag het houden van dieren in een dierentuin, ook voor ons vermaak, dan nog wel? 

Dierentuinen zijn niet meer van deze tijd. Wat vindt u?

U kunt reageren via Facebook