De aangescherpte maatregelen van de KNVB gaan niets veranderen

30 apr. 2023, 11:30 Poll
Afbeelding

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond scherpte onlangs de regels rondom wedstrijden in het profvoetbal aan. De directe aanleiding was een incident waarbij Ajax-speler Davy Klaassen werd geraakt door een aansteker uit het publiek, en met een hoofdwond het veld verliet. Sindsdien geldt er een beleid waarbij een wedstrijd direct wordt gestaakt zodra er iets op het veld belandt.

Toch ging het sinds het incident tijdens Feyenoord - Ajax alweer meermaals mis. Het voorlopige dieptepunt viel dit weekeinde te noteren, toen FC Groningen - NEC na een kwartier spelen definitief werd gestaakt, nadat de grensrechter werd geraakt door een bekertje bier. Daarmee hadden die clubs de twijfelachtige eer om betrokken te zijn bij de eerste gestaakte eredivisiewedstrijd na het invoeren van het nieuwe KNVB-beleid. De supporter die verantwoordelijk was voor het gooien van de beker werd in de kraag gevat en onder een striemend fluitconcert van zijn medesupporters afgevoerd. Hem hangt een jarenlang stadionverbod én geldboete boven het hoofd.

Des te opmerkelijker was het dat het een dag later alweer misging. Tijdens de topper tussen PSV en Ajax werd de wedstrijd in de tweede helft een kwartier gestaakt, nadat er een beker bier op het veld werd gegooid. De drinkbeker was gemikt op Ajax-speler Steven Berghuis, maar aangezien het waarschijnlijk niet het eerste biertje van de werper was, eindigde het meters van de speler vandaan. Het roept de vraag op of de consequenties van het huidige beleid in verhouding staan tot de gevolgen voor clubs en supporters. In Groningen konden 16.000 man, waaronder honderden uit Nijmegen, na een kwartier alweer naar huis. Heel voetbalminnend Nederland leek daarmee gewaarschuwd. Toch ging het in hetzelfde weekend alweer mis. Niet enkel in Eindhoven, maar ook in Enschede werd er massaal met bekers richting speelveld gegooid. 

Is daarmee aangetoond dat de maatregelen van de KNVB niets gaan veranderen en enkel stakingen gaan opleveren, of is het een kwestie van tijd voordat het gooien van voorwerpen op het speelveld dankzij de nieuwe regelgeving een halt toegeroepen wordt?

De aangescherpte maatregelen van de KNVB gaan niets veranderen, wat vindt u?

U kunt reageren via Facebook