Rokers moeten een hogere zorgpremie betalen

16 mrt 2023, 10:20 Poll
Afbeelding

De negatieve gevolgen van roken zijn algemeen bekend. Buiten de uiterlijke gevolgen van bruine tanden en bruine nagels, zijn er ook vele gezondheidsrisico’s die exponentieel stijgen. Met name het risico op allerlei vormen van kanker neemt flink toe. Moeten rokers door deze extra risico’s dan ook een hogere zorgpremie betalen? Of zou een dergelijke maatregel discriminatie bewerkstelligen, want er zijn nog zoveel andere gewoontes die ook erg ongezond zijn. Rokers moeten een hogere zorgpremie betalen. Wat vindt u?

Het is een feit dat rokers een grotere kans hebben op longaandoeningen en hart- en vaatziektes, terwijl ze wel dezelfde zorgpremie betalen als niet-rokers. Uiteraard is het niet eerlijk om mensen die meer gezondheidsklachten hebben meer te laten betalen voor de zorg. Je kunt hier immers vaak helemaal niets aan doen. Maar als je willens en wetens iedere dag een of meerdere sigaretten opsteekt, is het een keuze om meer risico te lopen op ziektes. Een hogere zorgpremie lijkt dan ineens wél redelijk.

Aan de andere kant zijn er nog veel meer ongezonde gewoontes die het risico op verschillende ziektes vergroten. Denk bijvoorbeeld aan het eten van fastfood, de hele dag zitten of overmatig alcoholgebruik. Als we mensen meer gaan laten betalen voor de zorg omdat ze roken, dan moeten ook deze ongezonde gebruiken extra belast worden. Waar veelvuldig roken relatief makkelijk te ontdekken is bij mensen, is dat veel lastiger voor andere ongezonde praktijken. Onbegonnen werk dus. Daarnaast betalen rokers indirect al extra voor zorg door de accijnzen die op tabak houdende producten zitten.

Rokers moeten een hogere zorgpremie betalen. Wat vindt u?

U kunt reageren via facebook