Pollbespreking: Meer medicatie bij benzinepomp is een goed idee

wo 1 mrt., 16:50 Poll
Afbeelding

Het kabinet wil een flink aantal medicijnen makkelijker verkrijgbaar maken. Een wijziging in de regelgeving zou ervoor moeten zorgen dat onder andere zware pijnstillers, melatonine en maagzuurremmers binnenkort ook te koop zijn in supermarkten en tankstations. Apothekers waarschuwen echter voor de gevaren die het met zich meebrengt, wanneer je slaapmedicatie tegelijk af kunt rekenen met een volle tank. Hebben zij een punt, of is het makkelijker beschikbaar maken van bepaalde medicatie wél een goed idee?

Voor Liesbeth Bouten-Zeetsen is het klip en klaar: zij vindt het een slecht plan. “Bij bepaalde medicijnen is controle nodig, zoals NSAID’s. En wat als iemand oneindig maagzuurremmers gebruikt, want het helpt, maar er wordt niet onderzocht wat de achterliggende oorzaak is? Wat als dan na lange tijd bij de huisarts blijkt dat er wel iets goed mis is”, vraagt ze zich af. “Tja, iets te lang aan zelfzorg gedaan zonder controle. En wie vertelt jou bij het tankstation dat je bepaalde medicatie niet mag nemen bij de medicijnen die je al gebruikt”, uit Liesbeth haar zorgen. 

Edwin de Jong ziet op zijn beurt een ander probleem ontstaan, wanneer medicatie beschikbaar wordt aan de benzinepomp. “Welja, nog langer wachten in de rij om af te rekenen na het tanken. Het lijkt nu al bijna een supermarkt met al die mensen die broodjes en sigaretten willen afrekenen zonder te tanken”, schrijft hij in zijn reactie. Jan Litjens vindt dat álle medicatie weer beschikbaar moet worden via het tankstation. “Alcohol mag ook terug bij de bezinepomp, want ook dat is een goed medicijn. Ik vind het dus een goed idee.” Het is niet de mate van verkrijgbaarheid, maar de prijs waar iets aan gedaan zou moeten worden, stelt Rob van den Berg. “Als je medicatie nou écht gemakkelijker verkrijgbaar zou willen maken, dan deed de overheid iets aan de prijs hiervan en niet aan de locatie waar het te koop is.”