De stemgerechtigde leeftijd moet vervangen worden door een politieke kennistest

1 mrt 2023, 16:51 Poll
Afbeelding

Over een kleine twee weken is het weer zo ver: de Provinciale Statenverkiezingen. Op woensdag 15 maart worden alle volwassen Nederlandse burgers weer geacht aan hun burgerplicht te voldoen en een stem uit te brengen op de door hen best bevonden kandidaat. Maar zou dit stemrecht niet enkel beschikbaar moeten zijn voor de mensen die er ook echt verstand van hebben?

Waarom mag iemand van 40 jaar oud, die geen enkel idee heeft wat de politieke standpunten van de kandidaten zijn, wel stemmen, terwijl iemand van 17 jaar oud, die al weken alle debatten en partijprogramma’s volgt, geen stem mag uitbrengen? Je kunt eigenlijk pas een juiste stem uitbrengen, wanneer je weet waar alle partijen voor staan. Zouden we daarom, in plaats van een stemgerechtigde leeftijd, niet een kleine politieke kennistest moeten afnemen in het stemhokje, waarbij alleen de mensen met een voldoende score een stem mogen uitbrengen. Op deze manier worden er enkel bewuste keuzes gemaakt in het stemhokje.

Aan de andere kant bepaalt de overheid natuurlijk over ons allemaal, of je nu geïnteresseerd bent in de politiek of niet. De overheid maakt keuzes voor het hele land, dus dan zou ook het hele land het recht moeten hebben om te mogen stemmen, ongeacht politieke kennis. Daarnaast kan een politieke kennistest fraudegevoelig zijn. Wat nu als ik ’s morgens ga stemmen en de vragen doorgeef aan een vriend die pas ’s middags gaat stemmen?

De stemgerechtigde leeftijd moet vervangen worden door een politieke kennistest. Wat vindt u?

U kunt reageren via facebook