Bed & Breakfast voor Bijen

vr 29 mrt, 16:23 Cultuur
Afbeelding

Met het oog op de aanstaande invoering van de Natuurherstelwet, lanceert de Bijenstichting voor de inwoners van de provincie Limburg een uitdaging voor het creëren van Bed & Breakfast (B&B’s) voor bijen. Bijen spelen een cruciale rol in ons ecosysteem door te zorgen voor bestuiving, wat essentieel is voor het voortbestaan van vele gewassen en wilde planten, geeft de stichting aan. Helaas worden bijen wereldwijd, en zeker ook in Nederland bedreigd door factoren zoals habitatverlies, gebruik van pesticiden en klimaatverandering. De Natuurherstelwet benadrukt de dringende noodzaak om de biodiversiteit te beschermen en te herstellen, waarbij bijen een prioritaire soort zijn.

“Des te vreemder is het dan ook dat de Nederlandse regering voornemens is om tegen de Natuurherstelwet te stemmen. Immers zonder bijen geen voedsel. Bijen zijn dus van onschatbare waarde voor de gezondheid van onze leefomgeving en ons voedselsysteem”, zegt Sharon Janssen, de Limburgse woordvoerder van de B&B voor bijen Challenge. “Door de invoering van de Natuurherstelwet is het nu meer dan ooit van essentieel belang dat we actie ondernemen om bijvoorbeeld bijenpopulaties te ondersteunen. B&B’s hebben een unieke kans om een positieve impact te geven door bijenvriendelijke praktijken te omarmen.”

De uitdaging van het creëren van een B&B is simpel: tover je tuin of erf om tot een kleurrijk, voedzaam en veilig toevluchtsoord voor bijen en maak kans op de titel ‘Beste B&B voor Bijen’ in je eigen provincie. Dit is niet alleen een kans om je groene vingers te laten zien, maar vooral om de bijen te helpen waarmee ook jij een goede bijdrage levert aan het behoud van bijenpopulaties in Nederland.

Bewoners worden aangemoedigd om deel te nemen aan de B&B voor bijen Challenge door hun initiatieven te delen op sociale media met de hashtag #bbvoor bijenchallenge2024. Door mee te doen aan de B&B voor bijen Challenge 2024 kun je mooie prijzen winnen. Meer informatie is te lezen op de website van de Bijenstichting.