Amber Coolen wint Kook van eige deig 2023

vr 3 nov., 09:00 Cultuur
Afbeelding

Na maanden van voorbereidingen en oefensessies vond zaterdag 14 oktober de jaarlijks terugkerende liedjesavond Kook van eige deig plaats in Baarlo. Maar liefst zes deelnemers stonden te popelen om hun nieuwe vastelaovesnummers voor het seizoen 2023-2024 te presenteren. Amber Coolen ging er met de eerste plaats vandoor en zal Baarlo vertegenwoordigen op het P&M Liedjesfestial in 2024. 

In een volle zaal Habets werd door Ruud Driessen de avond geopend en er werd natuurlijk begonnen met het nummer Kook van eige deig. Hierna volgde de eerste ronde waar de zes deelnemers hun nummers vol overgave zongen. Al snel bleek dat de menigte in de zaal erg enthousiast was over de nieuwe ‘sjlagers’ en dat het niveau dit jaar weer erg hoog lag in Baarlo.

Na de pauze, die werd opgeluisterd door de dj’s en de fanfarekapel, zat de stemming er goed in en konden de deelnemers aan de tweede ronden beginnen. Voor de vakjury, welke bestond uit Lisa Selen, Vic Suiker en Petro Janssen, was het dan ook geen gemakkelijke taak deze nummers te beoordelen. Nadat de tweede ronde met nog meer overgave door de artiesten was afgerond, was het dan ook hun taak de winnaar te bepalen. Opvallend dit jaar was de deelname van twee jonge en nieuwe deelnemers welke voor de toekomst nog veel in petto hebben.

Hierna volgde de jaarlijkse terugkerende kooktombola. Ondertussen steeg de spanning in de zaal, omdat het tijd werd voor de uitslagen van deze avond. Op de vierde plaats eindigde Coen Janssen met het nummer Ein gaat in mien glaas (tekst: Peter Brans; muziek: Henk Sneijers). Als derde eindigde Twieë Half Um met het nummer Den Umgedreijde Vastelaovesvierder (tekst en muziek: Huub Beekman). Als tweede en winnaar van de publieksprijs werd nieuwkomer Bram Bongers uitgeroepen met het nummer Morrejèn. (tekst: Rene Ronnes; muziek: Wim Roeffen). De eerste plek ging ook naar een nieuwkomer, namelijk Amber Coolen met het nummer Jónk (tekst en muziek: Manon en Bart Jacobs). 

De arrangementen van de nummers waren dit jaar van Ronald Moonen en Marcel Driessen. Amber Coolen zal Baarlo vertegenwoordigen op het P&M Liedjesfestival in 2024. In november zullen de vier nummers worden opgenomen in de studio van Ronald Moonen en zullen hierna op de site van de Kook komen te staan.