Beeld Expeditus na tachtig jaar terug in de kerk

wo 2 aug., 14:10 Cultuur
Afbeelding

In 1944, slechts enkele dagen voor de bevrijding, werd in Baarlo de kerk van architect Cuypers door de Duitsers verwoest. Van het interieur bleef maar weinig over. Omdat de mannen ondergedoken zaten, hadden vrouwen niet de tijd om veel uit de kerk te redden. Sommige brokstukken bleven bewaard. Zo ook het beeld van de heilige Expeditus, dat na tachtig jaar weer terug is in de Baarlose kerk.

Het is een neogotisch, gepolychromeerd eikenhouten beeld dat werd gemaakt in Roermond in het atelier van Jos Thissen rond 1880. Het beeld stond in de oude kerk op een zijaltaar. Onlangs is het geconserveerd door Arnold Truyen van het Restauratie Atelier Limburg in Maastricht. Dit werd mogelijk gemaakt door enkele genereuze schenkingen. De oorlogsschade is zichtbaar gelaten.

De heilige wordt voorgesteld als een romeinse soldaat die zich bekeert tot het christendom. Zijn helm legt hij aan zijn voeten en hij vertrapt een kraai als symbool van het kwaad. Oorspronkelijk droeg hij in zijn handen een kruisbeeld en de martelaarspalm.

De heilige Expeditus wordt aangeroepen bij hopeloze zaken en door de reizigers. Het beeld was een schenking van één van de leden van de familie Van Erp bij de bouw van de Cuyperskerk in de tweede helft van de negentiende eeuw. Ging men op reis dan liet men een kaars branden bij de heilige.

In de vierde eeuw stierf Expeditus de marteldood in Melitene, toenmalig Armenië. In Nederland kent men buiten Baarlo alleen in Lemiers in Zuid-Limburg zijn verering. In zuidelijke landen is de verering meer bekend. Zijn feestdag is op 19 april.