Volop festiviteiten schuttersgilde St. Lambertus Helden

5 jun. 2023, 09:15 Cultuur
Afbeelding

Het Koninklijk Schuttersgilde St. Lambertus Helden had het de laatste twee weekenden van mei druk met het organiseren van festiviteiten. Eerst was er een bondsfeest van Schuttersbond Juliana en een week later het koningsvogelschieten en de huldiging van jubilarissen.

St. Lambertus mocht zondag 21 mei het eerste bondsfeest van Schuttersbond Juliana organiseren. Daaraan voorafgaand was er op vrijdag een Buutte-aovend en op zaterdag een Kinderfestijn. De kinderen konden genieten van onder meer een ballonnenclown, schminken, een springkussen, een huifkartocht, De Sôkkertantes, Luna Events, schieten op haasjes, trommelen en vendelen. Het Bondsfeest op zondag begon met de ontvangst in de feesttent. Er waren toespraken van burgemeester Wilma Delissen, bondsvoorzitter Ger Heldens en de voorzitter van St. Lambertus, Henk Maessen. Vervolgens trok een optocht met twintig schutterijen door de straten van Helden, met als hoogtepunt het defilé op het Mariaplein. Daarna vonden op het feestterrein de wedstrijden en beoordelingen plaats.

Zaterdag 27 mei zette het schuttersgilde zijn jubilarissen in het zonnetje. Louis Bouten en Geert van den Beucken werden onderscheiden vanwege hun 25-jarig lidmaatschap, Senna Lemmen omdat ze vijf jaar lid is en Jim Beerkens omdat hij tien jaar lid is van de Limburgse Bond van Tamboers. Dré Janssen, veertig jaar lid, werd enkele weken eerder al gehuldigd in verzorgingshuis Het Poelsplein in Panningen.

Op eerste pinksterdag vond het traditionele koningsvogelschieten plaats. Dat begon met het thuis ophalen van de koningen van het afgelopen jaar. Daarna begon om 16.00 uur onder een stralend zonnetje het schieten op de vogel voor zowel de heren als de dames en de jeugd. Peter Thijssen was uiteindelijk de gelukkige bij de heren. Dameskoning werd Carien Jacobs, Jeugdkoning Anouk Lemmen. Hierna mochten de aanwezige gasten ook een poging wagen om zich te kronen tot Burgerkoning. Christian Litjens werd Dörper Koning en Lena Teeuwen Dörper Jeugdkoning.

Tekst: Koninklijk Schuttersgilde St. Lambertus Helden