Prins Coy I - De Kevers uit Kessel

16 feb 2023, 10:47 Cultuur
Afbeelding

‘Carnaval is een beetje een rode draad in mijn leven’ 

Wie ben je?

Mijn naam is Coy Bouten, een geboren en getogen Kesselnaar. Ik ben 38 jaar oud en getrouwd met een ‘Deurnes Dörske’. We hebben inmiddels twee kinderen, een dochter van 11 jaar en een zoon van 9 jaar.

Waar werk je?

Ik werk bij de gemeente Peel en Maas als technisch toezichthouder wegen. Bewoners komen mij regelmatig tegen in alle kernen van de gemeente. Zo stuur ik aannemers aan die werk voor ons uitvoeren, of pak ik meldingen op die gemaakt zijn door burgers als het gaat over wegen of bermen.

Waarom heb je ‘ja’ gezegd op de vraag om prins te worden?

Waarom niet? Het is voor mij een droom die uitkomt. Als klein mannetje keek ik tijdens de vasteloavend al op naar die prins met de prachtige veren op de steek. Daarnaast ben ik 22 jaar geleden jeugdprins geweest. Daar ben ik besmet geraakt en vanaf dat moment is het een droom geweest om ooit prins te worden. Een droom die nu uitkomt.

Hoe voelde het om tot prins te worden gekozen?

Het is voor mij een grote eer om samen met mijn adjudanten, die tevens mijn vrienden zijn, samen voorop te mogen gaan deze vasteloavend in Kessel. Al jaren kriebelde het en hoopte ik stiekem dat ik een keer gevraagd zou worden. Tijdens een avond in augustus (2020) werd ik gevraagd om bij iemand op bezoek te komen, om naar een boom te gaan kijken die gesnoeid moest worden. Ik had al een voorgevoel en zei tegen mijn vrouw ‘waar ik vanavond naar toe ga, dat is er eentje van de prinsencommissie. Ik denk dat ze mij gaan vragen.’ Mijn vrouw verklaarde me voor gek. Eenmaal daar zag ik onder de overkapping een aantal leden van de carnavalsvereniging zitten. Mijn hart maakte een sprongetje en na de vraag werd er direct volmondig ‘ja’ gezegd.

Wat betekent carnaval voor je?

Carnaval is een beetje een rode draad in mijn leven. 2 keer 11 jaar geleden was ik jeugdprins. Ook ben ik 11 jaar geleden op 11-11-11 getrouwd met Karlijn, die ik heb leren kennen op de 11e van de 11e in Maastricht. Op de dag van het uitkomen waren we precies 11 jaar getrouwd. Carnaval betekent voor mij samen met vrienden, familie en het hele dorp een gezellig feest bouwen, waarop duidelijk wordt dat je elkaar nodig hebt en iedereen mee kan doen. Je hebt geen dikke laag schmink nodig om carnaval te vieren. Zet je feestneus op en maak plezier.

Wat zijn jouw taken deze carnaval?

Wat is de taak van een prins? In mijn ogen moet de prins een verbinder zijn die uitstraalt dat iedereen, jong of oud, samen carnaval kan vieren. Hij gaat voorop en neemt iedereen mee in het feest dat carnaval heet. Zo zorgt een prins voor ‘joeks en plezeer’. Ook moet hij er tegen kunnen wanneer hij zelf op de hak wordt genomen.

Wat wens je de carnavalsvierder in jouw gemeente toe?

Na de afgelopen jaren met veel eenzaamheid in onze gemeenschap, is het duidelijk geworden dat iedereen iemand elkaar heeft. Ik wens dat iedereen die behoefte heeft aan een gezellig samenzijn, zich oppakt en welkom is om er een onvergetelijke vastelaovend van te maken.

Welke carnavalsactiviteit is voor jou het hoogtepunt?

In Kessel in het gebruik dat op de vrijdagavond na de sleuteloverdracht een feest wordt georganiseerd voor en door het trio. We hebben ervoor gekozen om onze vriendengroep Celke9 invulling te laten geven aan deze avond. Zij hebben een ‘Foute Fuif’ georganiseerd voor het hele dorp. Het belooft een onvergetelijke avond te worden. Het voelt voor mij speciaal, omdat we dit vieren met onze beste jeugdvrienden. Verder vind ik het speciaal dat de meeste momenten spontaan ontstaan. Zet die steek met veren op, pak de scepter in de hand, doe een mantel om en er ontstaan allemaal mooie momenten. Voor kinderen ben je opeens de prins, ouderen maken spontaan een praatje en je hebt gesprekken met mensen die je normaal nooit spreekt. Dat zijn voor mij de hoogtepunten.

Wat staat er daags na Aswoensdag op je programma?

Na Aswoensdag komt denk ik eerst de ‘after vasteloavend dip’, en daarna het besef van wat je eigenlijk allemaal hebt meegemaakt. Dan staat er ook vooral tijd met mijn gezin op het programma. Prins word je niet voor het gezin en tijd en aandacht voor hen in deze drukke periode is schaars. Die krijgen na Aswoendag de aandacht die ze verdienen en gemist hebben. Na een paar dagen rust en tijd voor mijn gezin, ga ik foto`s terugkijken en de mooie momenten herbeleven.

Hoe heb je jouw aanstelling geheim kunnen houden voor familie, vrienden en kennissen?

We zijn het langst wachtende trio ooit. Bijna 2,5 jaar zwijgen, is lastig maar ook mooi. Je beleeft dan toch met de gezinnen van het trio een hechte tijd. Samen heb je een geheim en dat verbindt elkaar. We hebben het ook leuk en spannend gehouden voor onszelf. Zo hebben we in die tijd een hint in het dorp achtergelaten waarop ‘CP&M’ stond. Dat staat voor Coy, Paul en Marco. Deze waren op verschillende manieren zichtbaar in het dorp en alleen wij wisten wat het te beteken had.

Welk advies zou je je opvolger in 2024 mee willen geven?

Hetzelfde advies wat mijn voorgangers mij hebben gegeven: geniet van ieder moment en pak zoveel mogelijk momenten als je maar kunt. En verder het advies om een keer boven bij het kasteel te gaan staan, over het Kerverriek te kijken en dan te beseffen dat je met het dorp dat je dan ziet een onvergetelijke tijd gaat beleven. Dat is echt een kippenvelmoment als dat besef er komt.

‘Vasteloavend vierse same