Prins Sam I - Beringse Kuus

16 feb. 2023, 10:40 Cultuur
Afbeelding

‘Het mooie tijdens deze dagen is dat jong en oud in Beringe zich samenpakt’ 

Wie ben je?

Mijn naam is Sam van Rijt, ik ben 24 jaar oud en ik woon in het mooie Beringe. Daar woon ik nu twee jaar samen met mijn vriendin Maud.

Waar werk je?

Ik werk bij Detechco Machining BV in Beringe/Lomm. Detechco is gespecialiseerd in het bewerken van moeilijke materialen en richt zich vooral op de gasturbine-industrie. Ik werk als CNC-programmeur en operator van CNC-freesmachines.

Waarom heb je ‘ja’ gezegd op de vraag om prins te worden?

Deze vraag krijg je maar één keer in je leven en het lijkt me een ontzettend leuke ervaring. Mijn vader, oom en neef zijn me voorgegaan. Ik ben dus opgegroeid met de vastelaovend en heb dus niet hoeven twijfelen.

Hoe voelde het om tot prins te worden gekozen?

Het is een enorme eer om gekozen te worden. Je weet dat er veel op de planning staat in een carnavalsseizoen, dus je moet je er wel van bewust zijn dat er stiekem toch wel wat tijd in gaat zitten. Maar dat heeft geen moment voor twijfel.

Wat betekent carnaval voor je?

Carnaval betekent voor mij gezelligheid, samenzijn en natuurlijk 100 procent feest. Het mooie tijdens deze dagen is dat jong en oud in Beringe zich samenpakt. Iets wat ik altijd al mooi vind aan dit dorp, maar wat nog eens extra benadrukt wordt tijdens deze dagen.

Wat zijn jouw taken deze carnaval?

Volop vastelaovend vieren en in elke polonaise voorop gaan. Daarnaast ook zorgen voor een goede sfeer op de feestavonden en iedereen meetrekken in het feestgedruis.

Wat wens je de carnavalsvierder in jouw gemeente toe?

Ik wens iedereen een prachtig vastelaovesseizoen. Geniet van elk moment en pas goed op elkaar.

Welke carnavalsactiviteit is voor jou het hoogtepunt?

Naast natuurlijk de vastelaovend zelf, met onder andere de optocht, kijk ik onwijs uit naar de Beringse receptie. Samen met mijn adjudant Martijn, de jeugdheersers, familie, vrienden en natuurlijk alle verenigingen samen, gaan we door tot in de late uurtjes en zullen we er een topfeest van maken.

Wat staat er daags na Aswoensdag op je programma?

Vrij weinig, als ik nu moet gokken. Ik denk bijkomen van een supermooi vastelaovesseizoen en nagenieten.

Hoe heb je jouw aanstelling geheim kunnen houden voor familie, vrienden en kennissen?

Het was het ene moment erg eenvoudig, maar op andere momenten moeilijk om te zwijgen. Ik kreeg op 5 augustus 2021 een telefoontje met de vraag of ik de nieuwe prins van 2022 wou worden. Na een coronajaar en geen nieuwe prins heb ik 465 dagen moeten wachten tot het moment van uitkomen. Door het jaar heen was het makkelijk, maar de weken voor het uitkomen waren wel spannend en hoor je je naam hier en daar wel ergens vallen.

Welk advies zou je je opvolger in 2024 mee willen geven?

Prins zijn maak je maar één keer mee, dus geniet ervan, want voor je het weet is het Aswoensdag en is het weer voorbij.

‘Vastelaovend in os blood, Beringe wat klinkt ut good!’