Bijna driekwart van de inbraakpogingen in Peel en Maas levert buit op

vr 29 mrt, 07:54 Algemeen
Afbeelding

Het aantal inbraken dat daadwerkelijk lukt, was nog nooit zo hoog als in het afgelopen jaar. In 2023 slaagde maar liefst 76,5 procent van de inbraakpogingen in Nederland. Ook in Peel en Maas kwamen de meeste inbrekers daadwerkelijk binnen. In deze gemeente werden 47 pogingen geregistreerd, waarbij het inbrekers in ruim 74 procent van de gevallen lukte om daadwerkelijk binnen te dringen. Dat blijkt uit cijfers van Independer.

Uit diezelfde cijfers blijkt bovendien dat er op de vrijdag en zaterdag voor carnaval opvallend vaak wordt ingebroken in Zuid-Nederland. Het gaat daarbij om 49,4 procent meer inbraakpogingen dan op een willekeurige andere dag. In Midden- en Noord-Nederland blijkt Tweede paasdag juist bovengemiddeld populair. Feestdagen staan sowieso gemarkeerd in de agenda’s van inbrekers zo blijkt. Kerstavond, tweede kerstdag en nieuwjaarsdag staan allemaal in de top 5 van kalenderdagen met de meeste inbraken.

Verzekeringen

Hoewel beveiligingssystemen alsmaar beter worden, lukt het inbrekers steeds vaker om een woning binnen te dringen en spullen buit te maken. In 2023 slaagde liefst 76,5 procent van alle inbraakpogingen. Een stijging van 2 procent ten opzichte van een jaar eerder. In vergelijking met 2020 betekent het zelfs een toename van 6,1 procent. Toch is het beveiligen van de woning ook vanuit verzekeringsoogpunt van groot belang, vertelt expert woonverzekeringen Michel Ypma. “Bij het claimen van een schade zal een verzekeraar altijd kijken of het huis goed was afgesloten. Ze willen eigenlijk zien dat je alles hebt gedaan om een inbraak te voorkomen. Er zijn ook verzekeraars die korting geven op de premie als je aantoonbaar extra veiligheidsmaatregelen hebt genomen.”

Regionale vergelijkingen

Afgezet tegen buurtgemeenten, slaagt een inbreker in Peel en Maas met een succesratio van 74,47 procent minder vaak dan in bijvoorbeeld Horst aan de Maas. Daar lukte het inbrekers in 2023 om in 81,8 procent van de pogingen daadwerkelijk binnen te komen. In Venlo lag het absolute aantal pogingen met 131 significant hoger. Ook daar slaagde ongeveer driekwart van de inbraken. Liefst 102 keer werd er iets buitgemaakt, wat neerkomt op 77,9 procent.

Inbrekers waren in 2023 landelijk gezien het vaakst succesvol in woningen met een lagere WOZ-waarde. In postcodes waarin de huizen een gemiddelde WOZ hebben van maximaal 200.000 euro, zijn inbrekers in 78,2 procent succesvol. Bij woningen met een WOZ van 200.000 tot 250.000 gaat het zelfs om 78,9 procent van de incidenten. Ter vergelijking: in postcodes met vooral dure woningen (van 750.000 of meer) slaagt ‘slechts’ 73,9 procent van de inbraakpogingen.

Landelijke cijfers

In de provincie Groningen waren inbrekers vorig jaar het vaakst succesvol:  hier lukte het in 82,5 procent van de gevallen om een woning binnen te dringen. Ook in Overijssel (79,9 procent) en Friesland (79,4 procent) gaan inbrekers succesvoller te werk dan elders in het land. Het zijn cijfers die alle burgers financieel kunnen raken, legt verzekeringsexpert Ypma uit. “Op korte termijn zal een inbraak geen gevolg hebben voor jouw premie. Maar als er langdurig relatief meer wordt ingebroken in jouw postcodegebied, dan zullen de premies daar wel gaan stijgen.”

Afgaande op de bewerking van Ypma mogen mensen zich in het Noord-Brabantse Maashorst de meeste zorgen maken over hun premie. Zij voeren landelijk gezien de lijst met gemeenten waar inbrekers het vaakst succesvol zijn aan (90 procent). Ze worden op de voet gevolgd door Gelderse Zuitphen met 88,5 procent en Tilburg met 85,8 procent.