Plastic bekers recyclen tijdens vastelaovend

30 jan 2024, 12:09 Algemeen
Afbeelding

Vanaf 1 januari 2024 is het volgens de wet niet meer toegestaan om plastic wegwerpbekers te gebruiken. Dit betekent dat er tijdens vastelaovend recyclebare bekers gebruikt worden. Volgens Lars van den Heuvel, voorzitter van de Bonte Boete Belaeving Panningen, is het bekersysteem een logistieke uitdaging. Om een vergunning voor het evenement te krijgen, moet de organisatie kunnen aantonen met het cup to cup-systeem te werken.

Dit houdt in dat elke bezoeker bij binnenkomst een munt ontvangt die hij kan inruilen voor een plastic recyclebare beker. “Bij de Bonte Boete Belaeving hebben we gekozen voor twee munten. Hierdoor heb je altijd een reserve munt indien je de andere verliest. Mocht je tussentijds het terrein verlaten, wordt er wel gevraagd om de twee munten of bekers in te leveren. Voor de jonge generatie is het recyclen van bekers wel bekend, voor de oudere generatie is het waarschijnlijk wel een verandering. Na afloop van het evenement attenderen we de bezoekers via de schermen er nogmaals op om de overgebleven bekers bij de bar in te leveren.” 

Van den Heuvel geeft aan dat de organisatie zelf mag bepalen welk plastic er wordt gebruikt. In Panningen wordt er dit jaar gedronken uit zachte plastic bekers. “Je kunt ook kiezen voor hard plastic, maar dat betekent dat je alle bekers moet spoelen. De regel is dat je 75 procent van de bekers moet kunnen recyclen. Het gaat hierbij om schone bekers, dus niet met confetti erin.”

De organisator vindt het principe om bewuster met het milieu om te gaan positief, maar hij is wel van mening dat het systeem werkbaar moet zijn. De inkoop van de recyclebare bekers ligt een stuk hoger, waardoor de kosten voor de organisatie oplopen. “Ik ben benieuwd hoe lang de regel standhoudt. De staatssecretaris roept wel op om de regels te blijven volgen, maar geeft aan niet te gaan handhaven.”