Dorpsvisie Kessel 2035 zet in op zes thema’s voor toekomst

19 jan 2024, 09:00 Algemeen
Afbeelding

Hoe ziet u zichzelf in Kessel in het jaar 2035? Hoe gaan we met elkaar om? Wat is voor u het allerbelangrijkste aspect voor de toekomst van Kessel? Hoe gaan we als Kessel om met alle externe economische en sociale uitdagingen? Deze vragen zijn in de maand november aan de inwoners van Kessel voorgelegd. Een honderdtal Kesselnaren lieten hun mening achter en deze reacties vormen uiteindelijk de basis voor de dorpsvisie 2025/2035. Volgens Mike Lenders, voorzitter van de werkgroep Castellum, zijn er zes thema’s die de komende jaren op de agenda staan: vrijwilligerswerk, verenigingen, groen, voorzieningen, communicatie en veiligheid.

Meer groen in de wijken creëren. Het gevoel van onveiligheid afbouwen. Oplossingen vinden voor het gebrek aan vrijwilligers. Het ondersteunen van verenigingen en besturen. En een manier vinden om alle inwoners te bereiken. Die zes thema’s werden aangedragen door de Kesselnaren die hun mening gaven over de uitdagingen in het dorp tot 2035. Ook de verkeersveiligheid en woningbouw werden aangehaald, maar die onderwerpen laat de klankbordgroep over aan de gemeente. “Daar hebben we als dorp geen grip op”, legt Mike Lenders, voorzitter van de werkgroep Castellum uit. De werkgroep Castellum, bestaande uit Mike Lenders (voorzitter), Jeroen Joosten, Niels Houwen, Petra Verbugt-Hoeijmakers en Eva Wetsteyn (opbouwwerker Kessel en Kessel-Eik) wordt gevoed door de klankbordgroep en gaat met de zes thema’s aan de slag.

De start van de werkgroep ging echter niet van een leien dakje. De leden stonden op het punt om de handdoek in de ring te gooien. “Een dorpsvisie is heel abstract. We vinden allemaal dat het anders moet, maar niemand zet de schouders eronder om het te verbeteren. Uiteindelijk hebben we ons samengepakt, want als niemand wat doet, gebeurt er helemaal niks. Het is een plan van de lange adem.”

Volgens Lenders is er op sommige punten al een beginnetje gemaakt. De werkgroep denkt momenteel na over het opzetten van een platform waar het nieuws van Kessel wordt gedeeld. “We merken dat we niet iedereen in het dorp kunnen bereiken. Tijdens informatieavonden zie je bijvoorbeeld altijd dezelfde mensen. Op welke manier kunnen we met elkaar communiceren zodat alle doelgroepen in Kessel op de hoogte zijn van de ontwikkelingen?”

Een ander punt dat werd aangedragen door de dorpsinwoners is het gevoel van onveiligheid. In delen van Kessel heeft de gemeenschap te maken met hangjeugd. “Vooral rond de Maas. Nu ligt het vraagstuk voor hoe de mensen weer het gevoel van veiligheid terugkrijgen.”

Omdat we te maken hebben met een veranderende maatschappij, wordt dit ook binnen verenigingen en het vrijwilligersleven gemerkt. Er is in Kessel volgens Lenders ook een terugloop aan vrijwilligers te zien. Hoe pakt Kessel dit in de toekomst aan? Ook de voorzieningen, zoals een sportschool, lopen terug in Kessel. Kesselnaren gaven in de enquête aan daarover zorgen te hebben richting toekomst. “Binnenkort wordt er een informatieavond georganiseerd om de conclusies van de enquête aan het dorp te presenteren. Samen bekijken we hoe we de gestelde doelen voor 2035 kunnen behalen.”