Ine Jacobs is Rookvrij en Fittercoach in Peel en Maas

zo 19 nov., 17:00 Algemeen
Afbeelding

In de gemeente Peel en Maas is Ine Jacobs een toegewijde Rookvrij en Fittercoach, die zich inzet voor een gezonder en rookvrij leven. Rookvrij en Fitter is een uitgebreid begeleidingsprogramma dat volledig wordt vergoed door de zorgverzekering. Het programma combineert cognitieve gedragstherapie met aandacht voor leefstijlfactoren zoals voeding, beweging en ontspanning. 

Roken is een gedragsverslaving, en het Rookvrij en Fitter-programma erkent dit feit door een holistische benadering te hanteren. Ine Jacobs benadrukt het belang van zelfreflectie door samen met deelnemers te kijken naar hun eigen rookgedrag. Voorafgaand aan de officiële start van het programma wordt van deelnemers verwacht dat ze een rookdagboek bijhouden. Tijdens de intake wordt dit dagboek besproken, wat al vroeg in het proces inzicht en bewustwording oplevert.

De eerste bijeenkomst vindt plaats op of rond de stopdag. Hier ontvangen deelnemers niet alleen uitleg over de verslaving, maar vooral ook praktische tips om de moeilijke momenten te overwinnen. Ine Jacobs benadrukt het interactieve karakter van deze bijeenkomst, waarin deelnemers concrete tools krijgen om met de uitdagingen van stoppen met roken om te gaan. De keuze tussen individuele begeleiding en groepstrajecten biedt deelnemers flexibiliteit en maakt het programma toegankelijk voor diverse behoeften.  

Een bijkomend voordeel van Rookvrij en Fitter is de mogelijkheid voor deelnemers om betrokken te blijven bij ondersteunende activiteiten. De FreshAir Walk, die regelmatig wordt georganiseerd, stimuleert fysieke activiteit en biedt een gemeenschapsgevoel. Daarnaast is er wekelijkse online coaching beschikbaar, waardoor deelnemers de kans krijgen om hun voortgang te bespreken en verdere ondersteuning te ontvangen.

Vanaf de start van Rookvrij en Fitter, is Ine Jacobs uit Panningen coach. Het was voor haar een logische vervolgstap om zich bij de stichting aan te melden, omdat ze al aan coaching deed met runningtherapie. “Ik sta achter het Rookvrij en Fitter-programma, omdat bewegen een belangrijk onderdeel ervan is. Mijn motto ‘door zelf in beweging te komen, komt alles in beweging’, is hierop van toepassing.”