Meer groen op dorpsplein in Grashoek

do 16 nov., 16:43 Algemeen
Afbeelding

Nadat verschillende beukenbomen aan de Roomweg in Grashoek de afgelopen jaren zijn gestorven, is een commissie in het leven geroepen om een plan voor de herinrichting van het dorpsplein te maken. Dat plan is inmiddels af: er komen andere bomen, het plein wordt groener en het wordt veiliger.

Het probleem begon in 2014, toen het centrale plein van Grashoek werd heringericht en er ruimte werd gemaakt voor talloze straatklinkers. Volgens Henk Steeghs, een inwoner van Grashoek en lid van de Historische Werkgroep Grashoek, werden tijdens deze herinrichting veel esdoorns en Japanse sierkersen omgehakt. Daarbij werden aanzienlijke hoeveelheden grond weggegraven. In plaats daarvan werd er een dikke laag geel zand aangebracht met behulp van een trilplaat.

Bij het weghalen van de zwarte grond werden alle hoofdwortels ter plaatse doorgesneden, en de trilplaat verwijderde alle zuurstof uit de grond. Door de beschadiging van de wortels en het afsluiten van de toegang tot water, zuurstof en voedingsstoffen, vertoonden de beuken op het plein na verloop van tijd steeds slechtere bladeren. In 2021 waren de gevolgen duidelijk zichtbaar, met drie dode beuken en twee stervende beuken.

Linde bomen

De stervende beuken waren de aanleiding voor het samenstellen van een plan voor de herinrichting van het dorpsplein. Inmiddels is dat plan af. Momenteel is het dorpsplein vanaf de kerk gezien 30 meter breed en kan er op elke meter geparkeerd worden. Dat gaat in de toekomst veranderen. Er komen namelijk meer beplanting en nieuwe bomen. “Voor de kerk wordt een inrijlaan gerealiseerd die de automobilisten naar de parkeerplaatsen op het plein leidt. Het kunstwerk, midden op het plein, wordt verplaatst, zodat auto’s makkelijker kunnen keren en het beeld niet kapot wordt gereden”, legt Marco Hendriks van de werkgroep uit. 

Het plein wordt verder aangekleed met groen. “Er is gezocht naar een boomsoort die hoog resistent is tegen luizen en beter bestand is tegen uitdroging en overstroming.”De keuze is uiteindelijk gevallen op de Linde, toepasselijk bij de straatnaam in de omgeving. De perkjes rondom de bomen, worden aangevuld met standvaste planten. Wie het onderhoud gaat uitvoeren, is nog niet bekend. De verwachting is dat het plein in mei opnieuw is ingericht.