Karin hoopt na 25 jaar succesformule om te stoppen met roken te hebben gevonden

vr 17 nov., 13:46 Algemeen
Afbeelding

Eén op de drie rokers doet jaarlijks een poging om te stoppen. Met name oktober en januari worden aangegrepen om een nicotineverslaving het hoofd te bieden. Ook Karin van Rijn (38) uit Kessel doet sinds ruim een maand een dappere poging om het pakje peuken links te laten liggen. Tot nu toe is ze succesvol. Een combinatie van doorzettingsvermogen, de juiste mindset én een beetje hulp van derden lijkt voor haar de succesformule.

Hoewel de campagne rondom Stoptober voor Karin niet de aanleiding vormde om haar laatste hijsje te nemen, koos ze wel voor de maand oktober om een serieuze poging te ondernemen. “Vrijdag de 13e was mijn eerste volledig rookvrije dag”, vertelt ze. Nadat ze op haar 13e begon, is het 25 jaar later ook wel welletjes geweest vindt ze. “Ik wilde eigenlijk al heel erg lang stoppen.”Persoonlijke ontwikkeling

Hoewel de wil om de peuken in de ban te doen er voor Karin al lange tijd was, zag ze behoorlijk op tegen een serieuze stoppoging. “De laatste keer dat ik het probeerde, ging ik echt op zoek naar sigaretten. Dat was niet al te best voor mijn zelfbeeld. Met mijn partner sprak ik af dat we samen zouden stoppen vanaf 2024, maar na een training in persoonlijke ontwikkeling afgelopen september besloot ik dat moment voor mezelf te vervroegen.” Die vijfdaagse training zorgde ervoor dat ze toch al flink ging minderen. “Ik ging van ruim twintig, naar zo’n tien sigaretten per dag na die week.”

Klaar ermee

Het halveren van haar nicotine-inname maakte de drempel om volledig te stoppen een eenvoudigere om te nemen. “Ik was er wel klaar mee.” Voor hulp klopte Karin aan bij het ‘Rookvrij en Fitter-plan’. Een initiatief van onder andere ziekenhuis CWZ en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Bij Rookvrij en Fitter wordt gewerkt met coaches die in hun eigen gemeente stoppers helpen hun doel te bereiken. Deze coaches zijn speciaal opgeleid en volledig thuis in de begeleiding van mensen die willen stoppen met roken. Coach in Peel en Maas is Ine Jacobs.

Ademhalingsoefeningen

De eerste paar dagen na het stoppen waren lastig voor Karin. “Op een gegeven moment heb ik Ine gebeld en gezegd dat ik het niet meer trok. Dat ik op het punt stond weer een sigaret op te steken. Met ademhalingsoefeningen wist ze me op andere gedachten te brengen. Een dag later hebben we samen een bezoek gebracht aan een mindful bosbad. Dat klinkt misschien zweverig, maar het heeft echt gewerkt. Je bent volledig in het hier en nu. Niet alleen op het moment zelf, maar ook in de dagen daarna.”

Naar sigaretten stinken

Hoewel het met ups en downs gaat, is Karin tevreden met de fase waarin ze zich nu bevindt. “Zolang er geen sigaretten liggen op de vaste plekken, is het goed te doen. Het was vaak ook gewoon een automatisme om een sigaret te pakken. Met voldoende afleiding kom ik minder snel in de verleiding.”

Motivatie heeft ze voldoende. “Het ging om iets meer dan een pakje per dag, dus dat scheelt al gauw in de financiën. En het is ook gewoon ongezond natuurlijk. Een beetje fitter worden kan nooit kwaad. Het verslaafd zijn en het altijd naar sigaretten stinken, daar had ik echt genoeg van.”Succesformule

Karin hoopt dan ook dat die periode voorgoed achter haar ligt. Het begin is er, de eerste maand zonder sigaret is immers achter de rug. “Daar zijn de huisdieren ook blij mee”, lacht ze. Nóg een beetje extra motivatie. En een wezenlijk onderdeel de succesformule die voor haar moet werken om definitief te stoppen.

Tekst en beeld: Jelle van Hees