MONOcam controleert op telefoongebruik in auto

ma 13 nov., 11:15 Algemeen
Edward-Media
Afbeelding

De politie controleerde zondag 12 november op de A67 op automobilisten die hun telefoon in de hand hielden. Vanaf 08.30 uur tot in de loop van de middag stond de camera opgesteld in de richting van Venlo naar Eindhoven, ter hoogte van Sevenum/Maasbree.

De politie geeft aan dat er weinig overtredingen zijn vastgesteld. “Waar men op werkdagen al gauw tachtig à honderd overtredingen ziet, bleef het nu uitzonderlijk laag”, aldus een woordvoerder. Exacte aantallen kom men nog niet prijsgeven. Wel gaf de politie aan vaker in de regio te gaan controleren op het vasthouden van de telefoon tijdens het rijden. 

Afleiding in het verkeer

Jaarlijks vinden tienduizenden verkeersongelukken plaats. De oorzaken zijn divers, maar de top drie wordt gevormd door te hard rijden, rijden onder invloed en afleiding in het verkeer. “Om het veiliger op de weg te krijgen, handhaaft de politie op met name deze grote ongevalsveroorzakers. Dat doen we door agenten in te zetten, maar ook met behulp van technische middelen, zoals de MONOcam”, vertelt Paul Broer. Hij houdt zich binnen de politie bezig met het strategisch thema Verkeer.

Slimme camera

De MONOcam is grotendeels door de politie zelf ontwikkeld. Het is een mobiele camera die op een driepoot staat. Het apparaat kan zowel binnen als buiten de bebouwde kom worden neergezet. Bij de camera zit software. Hierdoor ‘herkent’ hij bestuurders die een apparaat in de hand hebben. Het gaat echt alleen om het vasthouden; er hoeft niet bewezen te worden dat iemand echt belt, appt, een navigatiesysteem bedient of een muziek-afspeellijst doorscrolt. De camera heeft ‘geleerd’ wanneer er sprake is van een overtreding. Als hij ziet dat iemand achter het stuur mogelijk een telefoon in de hand heeft, dan geeft hij deze hits direct door aan een agent van Team Verkeer. Die beoordeelt of het inderdaad klopt dat een bestuurder niet handsfree bezig was.