Omgevingsvergunning voor realisatie 27 recreatiewoningen aangevraagd, na handhavingsverzoek gemeente Peel en Maas

5 okt 2023, 10:09 Algemeen
Afbeelding

Opnieuw zijn de chaleteigenaren op vakantiepark Breebronne, verenigd in Vereniging BreeBronne, een geschil gestart met de exploitant van het park in Maasbree. De vereniging heeft een rechtszaak aangespannen om de opzegging van de huurovereenkomsten aan te vechten. Eerder dienden zij een handhavingsverzoek in tegen illegale (bouw)activiteiten op het park. In eerste instantie werd dit verzoek afgewezen, maar daar is de gemeente op teruggekomen. Omdat 27 recreatiewoningen op het terrein staan zonder vergunning, gaat de gemeente handhaven. Om discussie te voorkomen, heeft de exploitant de omgevingsvergunningen direct aangevraagd.

In een brief, gestuurd vanuit de Vereniging BreeBronne, wordt de directie van het vakantiepark beschuldigd van misleiding na de overname in 2019. In 2021 kondigde het park aan dat alle huurovereenkomsten eind 2024 zouden eindigen en daar zijn de chaleteigenaren het niet mee eens. Nu deze datum bekend is gemaakt, klagen de chaletbewoners ook over intimidatie door de parkexploitant, stroomuitval, lawaai, vuilstortplaatsen, onbruikbare wegen en illegale bouwactiviteiten. “Dit heeft het verblijf ondraaglijk gemaakt voor huurders die rust zoeken”, aldus de chaleteigenaren.

Parkexploitant Roy Hermans is van mening dat de communicatie open en eerlijk is verricht richting de chaleteigenaren. “Dat zij de regels niet leuk vinden, is een ander verhaal. De toon die ze aanslaan in de brief vind ik jammer. We zetten echt geen stroom uit en we hebben ze zeker niet misleid. We hebben zelfs meerdere malen opgeroepen tot het voeren van een gesprek. Een gang naar de rechter kost veel geld en frustratie, dat was volgens ons niet nodig geweest.”

De chaleteigenaren dienden een handhavingsverzoek in om illegale bouwactiviteiten op het park tegen te gaan. Volgens gemeente Peel en Maas was handhaven niet nodig, maar de bezwarencommissie adviseerde dit wel te doen. Tijdens een hercontrole op het park heeft de gemeente 67 recreatiewoningen geteld. Van deze 67 recreatiewoningen zijn er 19 vergund, voor 21 is een omgevingsvergunning aangevraagd en voor 27 moet nog een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Voor deze 27 recreatiewoningen wordt een handhavingstraject opgestart. Volgens Hermans waren vergunningen voor deze woningen in eerste instantie niet nodig vanwege de afmetingen van de woningen. “Bij nader inzien is de gemeente daarop teruggekomen om discussies te voorkomen, omdat het houten platform bij twee tenten en de terrassen bij de overige woningen niet waren meegeteld. De vergunningen zijn inmiddels ingediend, dus alles is afgedekt. We zien de rechtszaak met vertrouwen tegemoet.”

Tekst: Jeanine Hendriks