Restauratie Lourdesgrot Beringerzand

do 14 sep., 09:11 Algemeen
Afbeelding

De vrijwilligers van de Werkgroep Kruisen en Kapellen van Heemkundevereniging Helden beginnen vrijdag 15 september met de restauratie van de Maria- of Lourdesgrot die gelegen is op het terrein van Camping Beringerzand. Het bijna 12.000 euro begrote project wordt volledig gesubsidieerd door de provincie Limburg en de gemeente Peel en Maas.

In 1922 begonnen de seminaristen van het Lazaristenklooster in Panningen met de bouw van een Maria- of Lourdesgrot op hun vrije woensdagen. De huidige Camping Beringerzand was ooit het buitenverblijf van de paters Lazaristen, die hun zetel in Panningen hadden en nog steeds hebben. De grot werd helemaal opgetrokken met de misbaksels (sintels) van de Panningse steenovens. Na de verkoop van het gehele terrein door de paters in 1969 kon Camping Beringerzand ontstaan. De grot raakte danig in verval, onder andere door vernielingen die aangericht werden en de tand des tijds.

Complete restauratie

Het technisch onderhoud van de grot is opgenomen in een onderhoudsplan voor alle kruisen en kapellen dat de gemeente Peel en Maas in 2016 heeft laten opstellen door Monumentenwacht Limburg. Daarin stond vermeld dat consolidatie al zo’n 6.000 euro zou kosten, los van een mogelijke reconstructie. De Werkgroep Kruisen en Kapellen besloot daarop om een complete restauratie aan te pakken. 

Dankzij de medewerking van de campingeigenaren, de steun van de paters en nu de subsidies van provincie en gemeente, kan eindelijk met die grote klus begonnen worden. Niet alleen de grot wordt onder handen genomen, ook het beschadigde beeld van Bernadette wordt hersteld en 3D-geprint, evenals een Mariabeeld, dat beschikbaar is gesteld door Jo Gypmans uit Baarlo. De verwachting is dat deze immense klus geklaard is aan het eind van het jaar.

Afbeelding