Fietsbrug over Noordervaart en N275 haalbaar?

7 sep 2023, 12:03 Algemeen
Afbeelding

Het college van Peel en Maas gaat met provincie Limburg in gesprek over de realisatie van een fiets- en wandelbrug over de Noordervaart en de N275. De vraag is of dit idee, dat werd aangedragen tijdens de raadsvergadering op dinsdag 5 september, haalbaar is.

Volgens Sandy Janssen (CDA), initiatiefnemer van het voorstel, wordt het fiets- en wandelpadennetwerk sterk verbeterd door een fiets- en wandelbrug te realiseren van Meijel naar Beringe over de Noordervaart en de N275. De brug zou volgens hem moeten komen op de locatie waar het kanaal van Deurne uitmondt in de Noordervaart naar het afwateringskanaal van Meijel-Neer aan de Maas (voormalige Schutsluis Kanaaldijk 3). Hij ziet de brug als een eye-catcher voor de gemeente, maar ook als toegevoegde waarde voor de verkeersveiligheid. “Daarnaast kan er een stukje educatie worden aangeboden op de locatie, omdat er flink gevochten is op die plek en enkele jonge soldaten zijn gesneuveld.”

Hoge kosten

Frits Berben van PvdA/GroenLinks vroeg zich af of een brug op die plek haalbaar is. “Vrachtwagens moeten onder deze brug kunnen, waardoor je minimaal een hoogte van 5 meter nodig hebt. De kosten van zo’n brug lopen hoog op.” Hij gaf nog de suggestie om de haalbaarheid van een brug over de Helenavaart te onderzoeken, maar dat is volgens wethouder Nijssen in het verleden al gedaan. “De eigenaar van de camping wilde dat niet. We gaan een verkennend gesprek voeren met de provincie over het idee van de brug over de Noordervaart. Daarna zou een haalbaarheidsstudie kunnen worden uitgevoerd.”

Tekst: Jeanine Hendriks