Dames voetbalteam van Maasbree bestaat vijftig jaar

11 aug. 2023, 10:07 Algemeen
jo Adriaens
Afbeelding

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat het eerste voetbalteam, dat alleen uit dames bestond, is opgericht in Maasbree. In die vijftig jaar werden enkele kampioenschappen gevierd, maar stond ook de vraag centraal hoe je de dames kunt behouden en een trainer kunt vinden. De damescommissie gaat komend jaar inzetten op ledenwerving. Om het 50-jarig jubileum te vieren en op de toekomst vooruit te blikken, wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen een feestdag georganiseerd op de club.

Op 1 juli 1973 werd het eerste dames voetbalteam van Maasbree officieel opgericht bij MVC’19. Een jaar eerder werd het idee al geopperd door onder andere Marij Haenen. “De ledenlijst werd destijds met de hand geschreven”, vertelt voetbalster en trainster Kristel Gerritsma. Destijds bestonden er een aantal damesteams in de omgeving van Maasbree en konden wedstrijden georganiseerd worden tegen deze clubs. De eerste jaren telde het team twaalf dames, waardoor een uitvaller betekende dat de wedstrijd niet kon doorgaan. Op het hoogtepunt telde de club naast een grote groep jeugdleden, zelfs drie seniorenteams.

Een belangrijk persoon in de geschiedenis van het Maasbrese damesteam is Henk van Ninhuijs. De dames waren voor hem alles, geeft Wim Timmermans aan. “Zo speelde hij taxi voor de dames, hij haalde ze bijvoorbeeld op bij de wedstrijden. Henk was 51 weken per jaar beschikbaar als trainer/leider voor het team, één week niet, dan was hij organisator van het KVW en daar moest hij bij zijn. Henk heeft zich hard gemaakt voor het damesvoetbal, net zoals hij opkwam voor andere kleinere groepen. Hij was betrokken bij het G-team op en richtte het Poolse elftal op. Henk was achttien jaar lid van de vereniging toen hij overleed. Na zijn dood werd Henk postuum erelid.”

Kristel is al van kinds af aan lid van de club en kan het damesvoetbal omschrijven als gezellig. Ook al bestaan de teams uit verschillende leeftijdscategorieën, is er een hechte groep dames ontstaan die altijd bereid is een derde helft te spelen. Ze kwamen zelfs op het idee om een spaarsysteem in te zetten. “Na elke wedstrijd werd 2,50 gespaard. Met dat geld gingen we op teamweekend. Ik kan me een jaar herinneren dat we in Winterberg zijn geweest en daar met z’n allen zijn gaan langlaufen. Dat was erg gezellig.” Naast de teamweekenden en borrels na de wedstrijd, komen de dames ook samen voor feestjes, of om op stap of naar de kermis te gaan. “We zijn een hechte groep en staan voor elkaar klaar.”

Volgens Wim zorgen de dames ook voor sfeer in de kantine. Juist doordat er een mix aan vrouwen en mannen is ontstaan. “De dames zijn ook goed vertegenwoordigd in de activiteitencommissie, nu nog in bestuursfuncties. Het is belangrijk dat de dames zelf de teams promoten.”

Naast feesten kunnen de dames echter ook goed voetballen. Tijdens het seizoen 1987/1988 werd het damesteam voor het eerst kampioen en promoveerden de dames naar de hoofdklasse. “Naar horen zeggen, heeft het team toen een week lang gefeest. Helaas degradeerden ze een jaar later weer”, vertelt Kristel lachend. Een tweede kampioenschap volgde in het seizoen 1996-1997. Het laatst behaalde kampioenschap stamt alweer uit het seizoen 2005/2006.

Volgens Wim worden er nog altijd meiden gescout en gaan jonge meiden goed mee met de jongens. “De techniek van het voetbal is hen goed aangeleerd. Op het moment dat meiden gaan puberen, wordt het voetbal echter fysiek zwaarder. Iemand van 16 jaar wil niet door een jongen gebeukt of getackeld worden. Je ziet dat ze op die leeftijd vaak stoppen of al jong voetballen bij de dames senioren.” 

Op dit moment heeft MVC’19 geen meidenteam onder 19 jaar, maar de hoop is er wel om volgend jaar een groep te starten. Elke maand worden er meidentrainingen georganiseerd voor meiden die de sfeer van het voetballen willen proeven. MVC’19 streeft ernaar om van elke categorie twee teams te behouden. Omdat handbal en volleybal in Maasbree twee populaire sporten zijn, zit de club vaak in hun vaarwater, geeft Wim aan. “Het is niet de bedoeling om leden bij andere verenigingen weg te trekken. Het gaat er vooral om dat meiden een sport uitoefenen die ze leuk vinden.”

Zaterdag 2 september wordt het jubileum gevierd met een spellendag, georganiseerd in samenwerking met de KNVB, voor alle meiden van 5 tot 14 jaar oud uit Maasbree en omgeving. Daarna volgt een toernooi en reünie, waar verhalen uit het verleden opgehaald kunnen worden. Na afloop van de wedstrijden staat een receptie gepland. Een afgevaardigde van vijftig jaar aan damesvoetbal is vertegenwoordigd aan de tafels. De dag wordt afgesloten met een feestavond tot 01.00 uur. Aanmelden voor de spellendag kan via de site van MVC’19.

Tekst: Jeanine Hendriks