Eerste en laatste keer naar het Gardameer: gezin uit Kessel komt in nachtmerrie terecht

2 aug 2023, 14:01 Algemeen
Afbeelding

Hagelstenen zo groot als tennisballen kwamen vorige week uit de lucht in de omgeving van het Gardameer in Italië. Op dat moment verbleef het gezin Konings uit Kessel in het plaatsje Lazize. De hagelstorm is ook hen niet bespaard gebleven. Eerder dan verwacht braken zij hun vakantie af en keerden met schade aan auto en caravan huiswaarts.

Tot vrijdag 4 augustus zou familie Konings uit Kessel eigenlijk in het plaatsje Lazize vertoeven. Noodgedwongen werd die vakantie met één week ingekort. “Ik wilde naar huis”, legt Pascalle uit. Op dinsdag 25 juli sloeg namelijk het noodweer toe en vlogen grote hagelstenen hen om de oren. “Uit voorzorg heb ik samen met mijn man het dak van de auto bedekt met dekbedden. Helaas heeft dat niet mogen baten. Het panoramadak van de auto was kapot, net als het dak van de caravan en de tenten waarin we sliepen.”

Op het moment dat de hagelstenen uit de lucht vielen, zijn Pascalle, haar man en hun dochters van 4 en 9 jaar naar het toiletgebouw gerend. “Daar dachten we veilig te zijn. Het leek wel een oorlogsgebied. Geen enkele auto op de camping is heel gebleven. Alles was naar de filistijnen, van de camping was niks meer over.”

Volgens Pascalle was het noodweer vooral voor de kinderen heel beangstigend. “We hebben in het restaurant mogen slapen, maar van slapen is weinig terechtgekomen. De meiden waren vooral bang. Die angst hebben ze nog steeds nu we thuis zijn.”

Naar huis

Voor Pascalle was de vakantie naar het Gardameer de eerste en de laatste keer. Ze omschrijft de situatie als traumatisch. “In dat gebied kan er wel eens een buitje vallen, dat wisten we. In onze vakantie hadden we al onweer gehad, maar hagelstenen hadden we niet verwacht. Nu dit noodweer ons is overkomen, ga ik nooit meer naar terug naar het Gardameer. We gingen voorheen één keer in de twee jaar met de caravan op vakantie, maar de lol van het kamperen is er voor mij ook wel af. Voordat het noodweer toesloeg, hebben we een fijne week vakantie gehad, maar die herinnering daaraan is niet blijven hangen. Ik kon de knop ook niet meer omzetten om nog een week te blijven. We zijn de dag erna naar huis gereden. Je werkt een heel jaar toe naar deze vakantie en dan overkomt je dit.”

Verzekering

Meteen nadat de storm ging liggen, zocht Pascalle contact met de ANWB, die haar vervolgens doorstuurde naar de reisverzekering.

Met 150 wachtende aan de lijn stond Pascalle er machteloos voor. Inmiddels is de auto gerepareerd en is de schade tussen de 10.000 en 20.000 euro in te schatten. “De reparatie aan de auto krijgen we vergoed.” 

De schade aan de caravan loopt ook op tot duizenden euro’s. De verzekering die familie Konings had afgesloten, dekte echter geen hagelschade aan een caravan.

De kosten die gemaakt moeten worden om de caravan op te lappen, is dus voor eigen rekening. “Misschien kunnen we de caravan zelf opknappen voor korte vakanties in Nederland.”

Tekst: Jeanine Hendriks

Afbeelding