Plaatsing eerste peukentegel

3 jul 2023, 12:05 Algemeen
Afbeelding

Peel en Maas Schoon heeft zaterdag 1 juli de eerste peukentegel geplaatst. Deze ligt bij de bushalte bij het Huis van de Gemeente. Die tegel fungeert eigenlijk als een soort peuken-vuilnisbak op de grond. 

Volgens de vrijwilligersorganisatie zijn veel rokers eraan gewend hun sigaret op de grond te gooien, uit te trappen en daar te laten liggen. Daardoor hopen peuken zich in goten en op parkeerplaatsen op. Deze gewoonte blijkt moeilijk te veranderen en daarom is nu een pilot met een peukentegel gestart. Zaterdag werd ook duidelijk hoe groot de vervuiling door peuken is, want in 1,5 uur tijd werden 8.000 stuks in het centrum van Panningen verzameld. In heel Nederland waren dat 600.000 stuks. Als de pilot succesvol is zullen op meer plekken peukentegels worden geplaatst. De gemeente ondersteunt Peel en Maas Schoon al vanaf het begin en heeft ook deze tegel mogelijk gemaakt.

De peukenactie en plaatsing van de peukentegel zijn onderdeel van het jubileumprogramma vijf jaar Peel en Maas Schoon. Afgelopen week werd in Helden een lezing over zwerfafval gegeven en zondag was op de zomermarkt in Maasbree straattheater over zwerfafval. Er staan nog twee activiteiten op het programma: een optreden door de toneelvereniging in Meijel op 28 juli en opnieuw straattheater, maar dan in Panningen op 11 augustus. De jubileum-tentoonstelling in het Huis van de Gemeente loopt nog tot 20 juli.