Eindelijk nieuwe speel- en ontmoetingsvoorzieningen in Heldense nieuwbouwwijk

21 jun 2023, 11:02 Algemeen
Afbeelding

In de Heldense wijk Schrames was het zondag 11 juni feest. Na jarenlange inzet van werkgroep ‘verbetering speel- en ontmoetingsvoorzieningen Schrames’ werd hier officieel de nieuwe speel- en ontmoetingsplek geopend door wethouders Erik Nijssen en Rob Wanten. De speelplek werd meteen fanatiek in gebruik genomen door kinderen van alle leeftijden. “We hebben de laatste week meer kinderen zien spelen dan het hele jaar ervoor.”

Een plek om te kunnen spelen en elkaar te ontmoeten was namelijk hard nodig, geeft Gwen Fleuren, één van de leden van de werkgroep, aan. De werkgroep besloot vijf jaar geleden aan de slag te gaan met de wijkvoorzieningen. “Nieuwbouwwijk Schrames is één van de jongste wijken in Helden”, vertelt Gwen. “Er wonen heel veel jonge gezinnen, maar het viel ons op dat er in de hele opbouw van de wijk te weinig aandacht is geweest voor voorzieningen rondom spelen en ontmoeten.” De speeltoestellen op het plein van basisschool de Liaan voldeden niet aan de wensen van inwoners. “Je zit daar tussen de betontegels op een schoolplein waar je niet zo snel gezellig met de kinderen op een weekenddag gaat zitten.” Het viel de groep op dat er een mooie groenstrook lag in de wijk, waar tot op dat moment niets mee gedaan werd. “Het was zonde dat daar niet meer uitgehaald werd, dus daarom besloten we met de gemeente en de basisschool in gesprek te gaan over de mogelijkheden hiervan”, legt Gwen uit.


Moeilijke start

De eerste twee à drie jaar verliep het proces stroef, volgens Gwen. “De gemeente had een bepaald beleid voor speeltuinen en wijkvoorzieningen. Dit liet het niet toe om op een nieuwe locatie iets te starten. Het was juist gericht op het vervangen en onderhouden van bestaande voorzieningen. Als je als wijk zelf met een idee kwam voor iets nieuws, liep je snel vast omdat er geen budget was.”

Toch werden de inzet en het doorzettingsvermogen uiteindelijk beloond, toen er in 2021 door de gemeenteraad werd besloten dat er meer geld moest naar speeltuinen. Daar werd meer dan een half miljoen euro voor beschikbaar gesteld, waarvan een gedeelte naar de werkgroep ging. “Dit bedrag hebben we bijna weten te verdubbelen met externe fondsen. Partijen zoals Windpark Egchelse Heide, Jantje Beton en lokale ondernemers zorgden ervoor dat we uiteindelijk een mooi budget bij elkaar hebben gekregen.”

Toen de groep eenmaal van start kon, werd een vragenlijst onder buurtbewoners uitgezet, waar meer dan tachtig huishoudens op reageerden. “We vroegen deze mensen welke plekken ze opzochten om hun kinderen te laten spelen en waar ze elkaar ontmoetten, in de wijk of juist op andere plekken in het dorp. De conclusie hiervan was dat wijkbewoners de huidige voorzieningen een rapportcijfer van 4,9 gaven. Bijna niemand speelde in de eigen wijk met hun kinderen.” Onder kinderen werd een kleurplaatwedstrijd uitgezet, waarin zij gevraagd werden hun droomspeeltuin te tekenen. “Vanuit al deze informatie zijn we stap voor stap steeds meer richting een plan gekomen”, geeft Gwen aan. “Toen het budget er was, konden we eindelijk gaan inkopen.”


Voorzieningen voor alle leeftijden

Het bedrag werd besteed aan goede schommelvoorzieningen, een klimparcours en speeltoestellen voor kleine kindjes en baby’s. Ook werden er picknickbankjes geplaatst, zodat het niet alleen mogelijk is om te spelen, maar er ook een plek is om elkaar te ontmoeten. Zo zijn er nu voor alle leeftijden voorzieningen. “Er komt nog een echte eyecatcher, namelijk een grote klimboom. Er waren problemen met de levering, maar deze komt elk moment.


Resultaat

Dat de nieuwe speel- en ontmoetingsplek een succes is, staat als een paal boven water. De opening, die plaatsvond op zondag 11 juni, werd drukbezocht. “Er kwamen zo’n negentig mensen op af”, glundert Gwen. “Toen de wethouders het lint doorknipten, bestormden de kinderen letterlijk de speeltuin. Op ieder speeltoestel zaten meerdere kinderen te spelen en ouders stonden gezellig bij elkaar te praten.”

De reacties waren dan ook positief. “Je ziet er nu continu kinderen spelen en ik zag dat weekend al de eerste mensen tot 22.00 uur ‘s avonds op de picknickbanken zitten. Dit is heel leuk om te zien en we zijn erg tevreden met het resultaat.” Maar de groep is nog niet klaar. “In het najaar gaan we extra groen plaatsen om de boel aan te kleden”, licht Gwen toe. “Daar is het nu te heet voor, maar tegen die tijd willen we de buurt oproepen om samen de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan.” Toch is ze voor nu blij met hoe de speelvoorziening eruit ziet. “Het belangrijkste staat er al en we gaan een leuke zomer tegemoet, dat weet ik zeker”, sluit Gwen haar verhaal af.

Tekst: Floor Velthuizen

Afbeelding