Gratis zonnebrand voor alle basisschoolkinderen in Peel en Maas

17 jun 2023, 12:56 Algemeen
Afbeelding

Alle basisscholen in Noord-Limburg, 120 in totaal, worden voorzien van gratis zonnebrandcrème. In totaal worden er zevenhonderd flacons verspreid. Het betreft een actie van ziekenhuis VieCuri welke onderdeel is van een grote campagne om kinderen te beschermen tegen de zon.

De actie, waarin ook KWF Kankerbestrijding een rol heeft, voorziet ook in voorlichtingsmateriaal als posters en een lespakket over ‘slim omgaan met de zon’. Het initiatief komt van Karen van Poppelen, dermatoloog bij VieCuri. “De zomer is een heerlijke tijd voor kinderen om lekker buiten te spelen. Geniet van de zon, maar pas op voor verbranden. Kinderen beschermen tegen de zon is de allerbelangrijkste manier om huidkanker op latere leeftijd te voorkomen. Daarom deze grote campagne”, verduidelijkt ze.

Bewustwording

Dankzij de actie kunnen kinderen van alle basisscholen in Noord-Limburg zich sinds deze week insmeren met gratis zonnebrandcrème. “Wij delen ruim zevenhonderd flacons zonnebrandcrème uit aan alle basisscholen”, legt Karen uit. Basisschool De Groenling in Panningen had de eer om het eerste pakket uitgereikt te krijgen. Ook Directrice Judith Ueberbach van de school onderstreept het belang van goed smeren. “Het is een geweldig initiatief. Net zoals je je handen wast voor het eten, smeer je je in met zonnebrandcrème als de zon schijnt. Dat is wat we kinderen willen leren. Het gaat om bewustwording om jezelf te beschermen.”

Tips

Karen van Poppelen gaf de aanwezige kinderen drie belangrijke tips, in de vorm van een handig ezelsbruggetje, mee. “Bescherm je huid door te smeren, kleren en weren. Smeer jezelf elke twee uur in met zonnebrandcrème. Als het gaat om kleren: draag een pet, zonnebril en beschermende kleren. En weren: zoek vaker de schaduw op, zeker tussen 12.00 en 15.00 uur.” Zelf is de dermatoloog enthousiast over de actie. Ze hoopt er veel leed in de toekomst mee te voorkomen. “We kunnen huidkanker eerder aanpakken. Ik zie patiënten met veel leed dat is te voorkomen. Daar wil ik me sterk voor maken. Vorig jaar zijn we gestart met het gratis uitdelen van zonnebrandcrème bij de in- en uitgangen van ons ziekenhuis. Dat werd heel goed ontvangen. Nu pakken we het nog groter aan. We focussen ons op kinderen, jong geleerd is oud gedaan”, legt ze uit. Het bijbehorende lespakket voor alle Noord-Limburgse basisscholen komt vanuit KWF Kankerbestrijding. “Een heel mooi en leerzaam pakket. In combinatie met het uitdelen van de zonnebrandcrème hopen we ook echt een beweging in gang te zetten.”

Aantal gevallen stijgt

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland en elk jaar krijgen meer mensen deze ziekte. Het afgelopen decennium is het aantal mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. In 2021 kregen meer dan 80.000 Nederlanders de diagnose huidkanker te horen. Honderden mensen per jaar overlijden door de ziekte. Meestal komt huidkanker door teveel blootstelling aan uv-straling of de zonnebank.