‘Een oplossing vinden voor een goede huisvesting is ingewikkeld’

1 jun 2023, 13:49 Algemeen
Afbeelding

Een goede huisvesting vinden voor het Buurtcollege Maas en Peel blijkt een lastige opgave. Het College van B&W van Peel en Maas probeert momenteel de leerlingenprognose inzichtelijk te krijgen van het Buurtcollege, maar ook van het Bouwens. Dit omdat de gemeente bekijkt of het mogelijk is om ruimtes in het Bouwens beschikbaar te stellen voor de leerlingen van het Agora onderwijs. Ook brengt de gemeente opties in kaart voor een tijdelijke of semi-permanente eigen huisvesting voor het Buurtcollege. De gemeente noemt het vinden van een goede oplossing ingewikkeld.

Afgelopen twee schooljaren en ook komend schooljaar 2023/2024 beschikt de school over tijdelijke huisvesting in Panningen: het voormalige groene kruisgebouw aan de Piushof en locatie De Pas aan de Averbodestraat. Een situatie die voor de school en leerlingen werkbaar is, maar niet voldoet aan de eisen van deze tijd. Omdat het Buurtcollege sinds de start in 2021 enorm groeit. De prognose is dat er jaarlijks zestig nieuwe leerlingen starten. “Dat is een opmaat tot, maar nog geen garantie voor het halen van de prognose van circa vijfhonderd leerlingen rond het jaar 2028 of 2029. Daarnaast laat het Bouwens een prognose zien van een terugloop in het aantal leerlingen.”

Leerlingenprognoses

Stapsgewijs bekijkt de gemeente hoe er een oplossing voor het Buurtcollege gevonden kan worden. De eerste stap is het inzichtelijk krijgen van de leerlingenprognoses van beide scholen. Daarna worden de mogelijkheden binnen het Bouwens bekeken. Volgens de gemeente is het echter niet duidelijk of in theorie ruimte vrijkomt in de school als het leerlingenaantal afneemt. “Agora onderwijs vraagt namelijk om een andere indeling en inrichting van het onderwijsgebouw dan een reguliere middelbare school.”

De gemeente kijkt ook naar een tijdelijk of semipermanent, eigenstandig gebouw voor het Buurtcollege waarin in ieder geval het belangrijkste onderdeel, de coachruimtes, als basis aanwezig is voor de leerlingen. “De markt voor dit type tijdelijke huisvesting biedt verschillende opties, maar er moet ook een locatie gevonden worden en de inpasbaarheid moet getoetst en geregeld worden.”

Geen voorkeur

Mathijs Drummen, leider van het Buurtcollege, geeft aan dat de school zelf geen voorkeur heeft. “Het belangrijkste voor ons is dat de eigenheid van ons onderwijs gewaarborgd blijft. Daar moet een gebouw ondersteunend aan zijn. Bij het Bouwens zou dit alleen kunnen met aanpassingen. Of die aanpassingen betaalbaar en/of wenselijk zijn, is wat de gemeente op dit moment uitzoekt.

Ook staat al vast dat er daarnaast ook nog eigen huisvesting moet zijn voor de overige ruimtebehoefte van het Buurtcollege. Bij het scenario dat wij een volledige eigen huisvesting mochten krijgen blijft de verbinding die wij hebben met het Bouwens een belangrijke. Wij zijn collega’s binnen dezelfde stichting en delen ruimtes en personeel. Een nieuw gebouw zou dan dichtbij het Bouwens moeten zijn. Op fietsafstand.”

In het derde kwartaal van dit jaar staat een besluit gepland van het college over de oplossing voor de huisvestingsopgave en de bijbehorende locatiekeuze. Het doel is om bij de start van het schooljaar 2024/2025 de huisvesting gerealiseerd te hebben.