Initiatiefnemers Pieterpoort ontdaan: principeverzoek voor dagbesteding aan de Remer Koningslust negatief beoordeeld

31 mei 2023, 13:33 Algemeen
Afbeelding

Al vijf jaar zoekt Stichting Pieterpoort een locatie voor een leefgemeenschap met dagbesteding voor mensen met een ernstige meervoudige beperking. Nadat er zo’n 38 locaties in de regio waren bekeken maar niet doorgingen, viel het oog uiteindelijk op de locatie aan de Remer 6 in Koningslust. De gemeente liet echter weten een negatief standpunt aan te nemen. Dit omdat het initiatief niet past in het beleid voor het buitengebied. Wederom een domper voor de stichting, die spreekt over een diepe teleurstelling.

Een leefgemeenschap voor mensen met één of een meervoudige beperking waarbij de bewoner centraal staat en 24-uurszorg aanwezig is: dat is wat initiatiefnemers Jeanne van de Vorst en Wil van der Coelen uit Koningslust willen realiseren met het plan ‘Pieterpoort’ in Peel en Maas. Pieterpoort wordt een complex met 24 aangepaste studio’s voor bewoners. Er komen drie groepen van acht personen en per groep zijn drie medewerkers aanwezig. Het plan voor het complex is klaar en toe aan de volgende stap: het vinden van een geschikte locatie. Maar wederom loopt de stichting tegen een afwijzing van de gemeente aan.

Twee jaar geleden gaven de initiatiefnemers al aan interesse te hebben in de locatie van basisschool de Pas. De mededeling, een jaar later, dat deze plek een andere bestemming zou krijgen, was een enorme teleurstelling voor de stichting. Voordat de locatie aan de Remer werd aangedragen, had de stichting haar oog laten vallen op het Meuleveld in Maasbree. Een plek waar woningbouw wordt voorzien. “Het enige dat erover gecommuniceerd wordt, is dat er voldoende ruimte is voor inbreidingen. Ja, maar niet voor Pieterpoort”, zo stelt Jeanne van de Vorst.

De aandacht is uiteindelijk verschoven naar de locatie aan de Remer 6 in Koningslust. Op 24 januari werd een principeverzoek ingediend bij de gemeente. Wederom zonder resultaat: de gemeente geeft aan dat het initiatief niet past binnen het beleid voor het buitengebied. Het bestemmingsplan maakt het initiatief op die locatie niet mogelijk en de gemeente geeft niet de mogelijkheid de bestemming te wijzigen. “In het buitengebied streven we naar een leefbaar platteland waar minder stenen en oog voor de kwaliteiten van het landschap voor komen. Op de locatie betreft het nu een nieuwe stedelijke ontwikkeling, die leidt tot de toevoeging van een flink gebouw op een locatie waar op dit moment geen bebouwing aanwezig is. In dit gebied willen we het kleinschalig halfopen karakter met bosjes en houtwallen behouden en versterken. In het initiatief gebeurt het tegenovergestelde”, vindt de gemeente. Stichting Pieterpoort noemt het negatieve principestandpunt zeer teleurstellend. “In de wijde omgeving zien we weinig zorg om landschapselementen. Ondertussen ligt er een initiatief dat juist inzet op een kleinschalige, kwalitatieve landelijke omgeving met voedselbos, pluktuin en respect voor groen.”

De initiatiefnemers geven aan dat nu de moed in de schoenen is gezakt. “We zitten nu in het vijfde jaar van onze zoektocht en het heeft verder niets opgeleverd. De energie raakt op en het gevoel van machteloosheid bij ouders is nauwelijks uit te leggen.”

Tekst: Jeanine Hendriks