Marc Peeters uit Egchel neemt deel kitesurftocht van 130 kilometer

19 apr 2023, 15:08 Algemeen
Afbeelding

Marc Peeters uit Egchel neemt dit jaar deel aan de Hoek Tot Helder, een kitesurftocht van 130 kilometer van Hoek van Holland tot Den Helder die wordt georganiseerd door de Hartstichting. Marc, die zelf hartpatiënt is en leeft met een pacemaker, streeft ernaar om 2.000 euro op te halen, dat gaat naar onderzoek voor de ontwikkeling van een kunstmatig hart.

Sinds 2012 sukkelt Marc Peeters met hartproblemen, die er uiteindelijk voor zorgden dat hij in het ziekenhuis belandde. Op het moment dat hij op de intensive care kwam te liggen, had hij nog maar een hartslag van 20 slagen per minuut. “Omdat ik jarenlang marathons liep, heb ik een extreem sporthart ontwikkeld. In ruststand was mijn hartslag normaalgesproken 30 slagen per minuut. Het is natuurlijk extreem gevaarlijk om daar onder te zitten. Ik kreeg dan ook van de professoren het advies om geen duursport meer te doen. Dat was een domper voor mij, ik viel in een zwart gat.”

Uitlaatklep

Zijn gezondheid ging met ‘ups and downs’, waardoor hij in 2015 een pacemaker kreeg. Sindsdien zijn de klachten verdwenen. Langdurig intensief sporten is echter onmogelijk geworden. “Vroeger kon het niet lang genoeg, ik had sport nodig om te kunnen ontspannen. Nadat ik hartpatiënt werd, moest ik een pas op de plaats doen met sporten. Een paar jaar zocht ik de uitdaging in de golfsport, maar daar vond ik niet de sportieve voldoening waar ik naar op zoek was”, vertelt Marc. Omdat hij van de dokteren wel mocht wandelen, pakte hij vaak de auto om aan de Belgische kust de route met de benenwagen te vervolgen. Aan de kust kwam hij op het idee om een kitesurfcursus te gaan volgen. “Ik was 52 en op die leeftijd is het lastig om deze sport onder de knie te krijgen. Het is een vrij technische sport. Maar als ik iets wil, dan moet het ook gebeuren. Het heeft me bloed, zweet en tranen gekost en de instructeurs hebben veel geduld met mij moeten hebben, maar inmiddels ben ik niet meer van het water af te slaan en is het een verslaving geworden. Zelfs in de winter ben ik op het water te vinden. Het is een ideale uitlaatklep. Mijn zoons hebben dat van mij overgenomen, de oudste is ook begonnen met kitesurfen en mijn andere zoon surft.”

Inschrijven

Inmiddels is Marc al tien jaar verknocht aan de sport. Zijn passie wil hij nu combineren met een maatschappelijk doel: geld ophalen voor de Hartstichting, die dit jaar de zesde editie van Hoek Tot Helder organiseert. Dit is een tocht van 130 kilometer waarbij kitesurfers een route afleggen van Hoek van Holland tot Den Helder. Met geluk kon Marc zich aanmelden voor dit evenement. “Ik speel al jaren met het idee om deel te nemen, maar het maximaal aantal inschrijvingen was steeds snel bereikt. Omdat ik zelf hartpatiënt ben en me maatschappelijk en voor de wetenschap wil inzetten, mailde ik de organisator. Hij heeft me uiteindelijk toch ingeschreven.”

Doel

Het doel is om 1.500 euro per persoon op te halen, Marc streeft ernaar om 2.000 euro op te halen. Het geld gaat naar onderzoek voor de ontwikkeling van een kunstmatig hart. Hij zoekt nog donateurs die de tocht voor hem mogelijk maken. Het evenement vindt tussen 19 augustus en 5 november plaats. Vijf dagen voor de geplande datum volgt een bericht of het evenement daadwerkelijk doorgaat. “Dat is natuurlijk afhankelijk van de wind, die krachtig genoeg moet zijn en richting land moet staan. Anders is het te gevaarlijk om te kitesurfen”, legt Marc uit.

Hij verwacht in totaal zeven uur over de tocht te doen. “Je surft niet in een rechte lijn, waardoor je in totaal wellicht 160 kilometer aflegt. Om mezelf hierop voor te bereiden, zorg ik dat mijn basisconditie op orde blijft en ik elk weekend naar Zeeland ga als het waait. Ik probeer zoveel mogelijk meters te maken en gelukkig staat mijn vrouw achter mij. Het moeilijkste is om jezelf onder controle te houden op de golven van de Noordzee. Dat maakt de sport intensief. Lichamelijk kan ik dit wel aan, maar je bent ook afhankelijk van je materiaal. Daarom is het ook verplicht om een buddy te hebben, die in geval van problemen helpt. Die buddy moet ik nog vinden”, laat Marc weten.

Indrukwekkend

In totaal nemen vierhonderd kitesurfers deel aan de tocht. Het levert volgens Marc een mooi plaatje op hoe deze groep langs de kust surft. “Het is indrukwekkend om te zien hoe vierhonderd kites in de lucht hangen. Voor de deelnemers is het natuurlijk wel opletten dat we niet in andermans lijnen varen.”

Doneren kan via www.hoektothelder.nl op de pagina van Marc Peeters. De top drie sponsors maken kans op een gratis kitesurfles van Marc.